Sundhed som tvangstanke gør dig syg

Sunde madvaner overdrives, så det bliver sygeligt. Flere danskere lider af spiseforstyrrelsen ortoreksi og risikerer alvorlig fejlernæring

Rikke Petersen er i behandling for ortoreksi. Læs hendes historie ved at følge linket herunder billedet. (Foto: Kristian Linnemann)
Rikke Petersen er i behandling for ortoreksi. Læs hendes historie ved at følge linket herunder billedet. (Foto: Kristian Linnemann)

En kost fuldstændig blottet for fedt eller bestående udelukkende af kød og proteiner. Madvarer, man ikke må spise, diæter, man selv har opfundet, eller medbragt mad, når man skal ud.

Symptomerne på ortoreksi kan være forskellige, men de dækker alle over en sygelig optagethed af sundhed.

Stadig flere danskere lider af den hidtil ukendte spiseforstyrrelse, som i sidste ende kan koste dem livet.

– Ortorektikere tager noget fra sundhedsbudskaberne, som er rigtigt, for eksempel at skære ned på fedtet, men så gør de det så ekstremt, at det bliver usundt, fortæller psykiater ved Institut for Folkesundhedsvidenskab Birgit Petersson.

Fitness-typer
Fokus på sundhed, angst for at blive syg, gammel eller grim kan være grunde til, at man ender med kun at leve af for eksempel kød eller kogt broccoli. En stikprøveundersøgelse i danske fitness-centre har vist, at op mod hver femte har et tvangspræget forhold til kost og motion, og selv om der er et stykke vej til ortoreksi, bliver stadigt flere syge.

– Vi behandler i øjeblikket fem for ortoreksi. Vi ser alle typer, men der er en lille overvægt af unge, fordi de generelt går mere op i udseende og sundhed. Men der er en klar stigning i antallet af henvendelser, blandt andet fordi sundhed er så meget oppe i tiden, siger terapeut Theresa Abegg fra Abegg og Bro Center for spiseforstyrrelser i København.

Beslægtet med anoreksi
Ortoreksi er beslægtet med anoreksi, men sygdommen kan også være farlig i sig selv, fortæller Theresa Abegg. Hun har blandt andet set flere fejlernærede patienter.

– Ortoreksi findes på mange niveauer. Mange af os kender nogle, som skærer stadig flere fødevarer ud af deres kost. Det er en mild form. De fleste finder først ud af, at de er syge, når det har fået store sociale eller sundhedsmæssige konsekvenser, siger formand for Landsforeningen mod Spiseforstyrrelser Anne Minor Christensen.

Test dig selv her - er du i farezonen?

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere