Husk hvad piller kan gøre

Glem alt om blomster: Ny medicin mod PMS giver konen færre humørsvingninger

Der er bare ting, som mænd ikke forstår. Heldigvis kan en ny pille hjælpe! (Foto: Colourbox)
Der er bare ting, som mænd ikke forstår. Heldigvis kan en ny pille hjælpe! (Foto: Colourbox)

Når bumserne i ansigtet springer frem som kåde bøgetræsknopper en majdag, og når kroppen føles som en kaskelothval, der har ligget strandet i uger. Så er det for mange kvinder tid til menstruation. Men nu er der et middel på vej, som skal hjælpe hormonsvingende, præmenstruelle kvinder.

Yaz hedder p-pillen, som nedsætter både fysiske og psykiske gener.

Færre humørsvingninger
Op mod 80 procent af alle kvinder lider i større eller mindre grad af PMS – præmenstruelt syndrom. For en mindre del, omkring 10 procent, er dagene op til menstruationsperioden nærmest ulidelige med stærke smerter i lænd og bryster, svedeture og humørsvingninger.

Især denne gruppe kan få gavn af den ny pille, mener speciallæge i gynækologi og obstetrik Christine Felding.

- Den hormonfri periode er reduceret fra en uge til fire dage, og dermed bliver hormonniveauet mere jævnt. Det betyder færre præmenstruelle problemer som humørsvingninger, hovedpine og ømhed i brysterne, forklarer hun.

Risiko for blodpropper
Ligesom for andre typer af p-piller er der en risiko for at udvikle blodpropper. Men risikoen er dog ikke større med Yaz, nærmere tværtimod, vurderer Christine Felding.

- Bivirkningerne har vist sig at være færre. Men selvfølgelig skal kvinder, som tidligere har haft blodpropper, frarådes at tage Yaz, tilføjer gynækologen.

Heller ikke Lægemiddelstyrelsen ser nogen grund til at være ekstra på vagt over for den ny pille, og i juni blev Yaz godkendt herhjemme. Pillen ventes dog først at komme på markedet om nogle måneder.


0 kommentarer
Vis kommentarer