Trykkammer tager smerterne

Mirakelkur: På Riget slipper 3000 stråleskadede kræftpatienter om året af med smerterne og trætheden

Se vores lyd- og billedreportage <a href="http://web.ekstrabladet.dk/grafik/sport/soundslide/karin_riget/index.html" target="_blank">HER!</a>
Se vores lyd- og billedreportage <a href="http://web.ekstrabladet.dk/grafik/sport/soundslide/karin_riget/index.html" target="_blank">HER!</a>

32-årige Karin Sjørup Østedgaard smutter hjemmevant i det hvide bomuldstøj.

Om et øjeblik går hun ind i den rumskibslignende hvide tingest. Der er plads til syv ’passagerer’.

Alle er klædt i samme hvide tøj. Inden døren lukkes, får de alle en plasthætte over hovedet.

- Første gang skreg min hjerne til mig, at jeg ikke skulle, ikke kunne gøre det. Det er jo et instinkt ikke at trække en pose over hovedet, så det var vildt ubehageligt, siger hun.

’Passagererne’ sætter sig til rette med hver sit tidsfordriv – Karin i dag med en roman.

På 14 meters dybde
Om et øjeblik befinder de sig i en atmosfære, der svarer til en neddykning på 14 meters dybde. De gennemsigtige plasthætter forsyner alle i kammeret med 100 procent ren ilt.

De næste knap to timer er omverden lukket ude. Kun via et højtaler-system kan dem i tryktanken kommunikere med ’den anden side’ - personalet i Rigshospitalets trykkammer. Der er nemlig ikke tale om en filmoptagelse, hvor de hvidklædte væsner er på vej ind i et rumskib.

Som en powernap
Den store hvide tank med de runde koøjer og ’kommandocentralen’ udenfor er ikke den filmkulisse, den ligner, men derimod et sted, hvor kræftpatienter med stråleskader hjælpes tilbage til et liv med langt færre – eller endda helt uden – smerter, som strålebehandlingen er skyld i.

- Nu betragter jeg det som en chance til at tage en powernap eller bare læse i fred, siger Karin, inden døren til omverden omhyggeligt lukkes i.

Ny energi og glæde
Et mirakel kalder Karin trykkammeret, hvor hun 30 hverdage i rap skal tilbringe et par timer.

Karin er kræftpatient. Fik diagnosen i 2006.

25 udvendige og to indvendige strålebehandlinger fulgt op af fire kemobehandlinger fik bugt med livmoderhalskræften og reddede tobarns-moderens liv, men smadrede samtidig hendes livskvalitet på grund af konstante smerter og træthed.

Men efter snart 30 ture i trykkammeret er smerter og træthed væk og erstattet af ny energi og livsglæde:

Et surt og smerteplaget liv
- Jeg var færdig med stråler og kemo i december 2006. Knap et år efter begyndte jeg at få voldsomme smerter i det område, strålerne havde ramt. Jeg følte det, som om nogen konstant savede i mit underliv. Hver gang jeg var på toilettet, gjorde det så ondt, at jeg græd, fortæller hun.

Smerterne var så voldsomme, at Karin måtte tage 1600 milligram smertestillende medicin – hver dag.

- Alligevel var jeg aldrig smertefri. Og samtidig var jeg så træt, at jeg gik i seng klokken otte hver aften, når børnene var lagt. Det var et surt liv, men jeg havde nærmest indstillet mig på, at sådan skulle det være fremover. At det var prisen for at overleve kræften.

Fik hjælp ved et tilfælde
Ved en tilfældighed hører Karin gennem en veninde om trykkammeret i Rigets kælder.

- Ja, det er ikke noget, de fortæller en om oppe på kræftafdelingen, siger hun en anelse spidst.

Men i stedet for at tvære rundt i det paradoks, at den ene afdeling på et hospital ikke umiddelbart henviser patienter til en anden, der kan hjælpe dem med at få bivirkningerne behandlet, kaster hun sig ud i en lovprisning af trykkammeret, der hører under Anæstesi- og operationsklinikken.

- Jeg tog kontakt til overlæge Erik C. Jansen, og selv om det var midt under strejken, kom jeg i gang med behandlingen med det samme.

Og i dag - halvanden måned senere - er hendes liv som forvandlet:

Som at få livet igen
- Allerede efter de første to uger i kammeret kunne jeg mærke en forskel. I dag er jeg slet ikke på smertestillende mere. Jeg har fået mit gamle, sociale liv tilbage – også mit kæreste-liv om aftenen. Nu kan jeg nemt være oppe til klokken 24. Det sker endda, at jeg nu går senere i seng end min mand, siger hun og griner.

- Jeg havde lidt krise midtvejs i trykbehandlingen, følte ikke, at jeg orkede, for det er jo røvkedeligt at sidde derinde så lang tid. Men alle er så søde til at gøre det så mageligt som muligt for os i kammeret. En dag fik jeg en skammel ind, så jeg kunne smide benene op. Så føler man sig som dronningen af trykkammeret.

Jeg har fået mit gamle, sociale liv tilbage - også mit kæreste-liv.

Se reportagen i lyd- og billeder her .

1 af 2 Se vores lyd- og billedreportage <a href="http://web.ekstrabladet.dk/grafik/sport/soundslide/karin_riget/index.html" target="_blank">HER!</a> (Foto: Thomas Sjørup)
2 af 2 Se vores lyd- og billedreportage <a href="http://web.ekstrabladet.dk/grafik/sport/soundslide/karin_riget/index.html" target="_blank">HER!</a>
0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Jonas Skov Nielsen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen