Mange doper sig i fitnesscentre

Doping blivere mere og mere almindeligt i Danmark. De forbudte stoffer trives i stor stil i de kommercielle fitnesscentre

Charlotte Bøving, der er læge og forfatter til flere videnskabelige artikler om doping mener, at mellem 50.000-60.000 unge danske mænd skyder sig med de forbudte stoffer. (Arkivfoto)
Charlotte Bøving, der er læge og forfatter til flere videnskabelige artikler om doping mener, at mellem 50.000-60.000 unge danske mænd skyder sig med de forbudte stoffer. (Arkivfoto)

Doping findes ikke kun i små, svedige træningslokaler i kældre og rockerklubber. Doping er i høj grad rykket ind i de kommercielle fitnesscentre.

Anti Doping Danmark kan i øjeblikket teste i omkring halvdelen af de kommercielle centre og var i 2007 forbi 65 fitnesscentre. Her blev lavet 232 test, og af dem var ikke færre end 49 eller 21,1 procent af prøverne positive. Antallet ligger nogenlunde på niveau med året før, og Anti Doping Danmark forklarer det med, at man er god til at spotte de store brød på steroider.

- Det viser, at det er et massivt problem også i kommercielle centre. Derfor laver vi også en større oplysningskampagne senere på året, fortæller leder for oplysning Jakob Berget.

Anti Doping Danmark har tidligere skønnet, at der er 10.000-15.000 steroid-misbrugere i Danmark. Men læge og forfatter til flere videnskabelige artikler om doping Charlotte Bøving mener, at mellem 50.000-60.000 unge danske mænd skyder sig med de forbudte stoffer.

Farlige idealer
- I min praksis i Varde gør jeg meget ud af at spørge ind til doping, også selv om mændene kommer med noget andet. Det har vist sig, at jeg har omkring fem om ugen, og jeg tror ikke, at det er, fordi vores område er noget særligt, siger hun.

Mediernes øgede fokus på muskler og mandekroppe får flere unge mænd til at skyde genvej til idealerne med steroider, mener forfatter til bogen ’Mænd og muskler’ Alice Riis Bach. Bivirkningerne er ikke bare hjerteproblemer, leversvigt, åreforkalkning og depression hos mændene, men også mere vold i samfundet.

- Steroider og vold er tæt forbundet, mener førende svenske forskere. Mændene bliver aggressive og voldelige, og der er ingen tvivl om, at en del voldssager kunne være undgået, hvis ikke der var så mange på steroider.

0 kommentarer
Vis kommentarer