Koststilskud mod hedeture kan give kræft

Tusindvis er overophedede kvinder tyer til kosttilskud for at få kropstemperaturen til at falde. Men det virker ikke og giver i værste fald kræft

Matas vil efter kup! henvedelse tage kontakt til myndighederne. (Foto: Linda Johansen)
Matas vil efter kup! henvedelse tage kontakt til myndighederne. (Foto: Linda Johansen)

Hos Matas og den lokale helsekostbutik bugner hylderne af kosttilskud, som skal hjælpe kvinder til at undgå hedeture. Men de virker ikke og kan i værste fald være kræftfremkaldende. Mærker som Bidro Original Gelé og Solaray er et par af dem, der indeholder koncentreret soja, og som kan give kræft.

- Soja virker ikke på kvinders hedeture. I dyreforsøg har stoffet vist sig at være kræftfremkaldende, så før vi kender den præcise virkning hos mennesker, bør kvinder ikke tage kosttilskud med de såkaldte soja planteøstrogener, fortæller overlæge i Kræftens Bekæmpelse Anne Tjønneland.

Omkring 80 procent af alle kvinder i den vestlige verden får hedeture i forbindelse med deres overgangsalder. Halvdelen af dem får det så slemt, at de søger medicinsk behandling eller tyer til kosttilskud.

- Pillerne er ude i ganske almindelig handel og bliver også rettet mod andre kvindespecifikke problemer som menstruationssmerter og lignende. Yngre kvinder fylder sig derfor også med dem, og det er problematisk, at der ikke engang er advarsler på, siger ernæringsekspert Per Brændgaard fra Ankerhus Seminarium.

Benzin på kræftcellers motor
Advarslerne mod planteøstrogener som soya kan heller ikke råbes for højt til kvinder med kræft, viser en undersøgelse fra Cochrane Instituttet. Hos kvinder med brystkræft eller forstadier til brystkræft kan planteøstrogenerne virke som benzin på de syge kræftcellers motor. Oplysningerne kommer bag på Matas.

- Det er første gang, jeg ser konklusionerne fra Kræftens Bekæmpelse. Vi kan ikke sidde den type oplysninger overhørig, og det får mig med det samme til at tage kontakt til myndighederne for at finde ud af, hvordan vi skal forholde os, siger kommunikationschef Henrik Engberg Johansen.

- Alene mistanken om, at kosttilskuddene kan fremkalde kræft, bør vel få jer til at stoppe salget med det samme?

- Hvis det er, hvad eksperterne fra Fødevarestyrelsen officielt siger, at vi skal gøre, så gør vi det. Men de her produkter sælges jo også i helsekostbutikker og på apoteker. Derfor bør der komme nogle retningslinjer fra myndighederne, siger han.

Ernæringsekspert Per Brændgaard bedømmer produkterner. Klik på linket til højre her for.

Læs mere i kup! i dagens udgave af Ekstra Bladet.

0 kommentarer
Vis kommentarer