I fin form trods druk og fed mad

Læn dig ikke tilbage i sofaen - der er risiko for at udvikle sukkersyge efter bare 14 dage uden motion

Hvor slemt er det egentlig at fylde sig med det her i december måned? (Arkivfoto)
Hvor slemt er det egentlig at fylde sig med det her i december måned? (Arkivfoto)
Der er ingen grund til panik, selvom du er gået lidt for hårdt til den med flæskesteg og fadøl over julen og nytåret. Men dropper du motionen, er der for alvor grund til bekymring.

Ekstra Bladet har lavet en omfattende helbredsundersøgelse af Rikke Rasmussen og Jakob Raith for at finde ud af, hvad en måned med fed mad og druk gør ved kroppen.

Bente Klarlund, der er overlæge på Rigshospitalets Center for Muskelforskning, er overrasket over, at de fleste tal stort set er uændrede fra før til efter jul for de to forsøgspersoner:

- Jeg havde regnet med, at jeg kunne se lidt større udsving. Men det er vigtigt at pointere, at både Rikke og Jacob begge er aktive. Derfor kan de tåle at leve usundt en måned, forklarer Bente Klarlund.

Så på trods af en festlig december har Jacobs og Rikkes helbred ikke taget skade.

Tyk og aktiv
Ifølge overlægen er motion langt vigtigere, end hvor meget du vejer.

- Det er langt sundere at være tyk og aktiv end tynd og doven, fortæller Klarlund.

Og hendes forklaring bliver understøttet af en ny, britisk undersøgelse. Her blev 20.000 personer fulgt gennem en periode på 13 år. Det opsigtsvækkende resultatet var, at der ingen sammenhæng er mellem overvægt og dødelighed.

Bente Klarlund har netop selv afsluttet en undersøgelse, der beviser, hvor vigtig den daglige motion er. Ti unge mænd blev udstyret med en skridttæller og skulle på 14 dage gå fra at gå 10.000 skridt om dagen ned til kun 1500 skridt.

- De fik markant dårligere tal. For nogle var tallene så dårlige, at de var tæt på at udvikle sukkersyge, fortæller Bente Klarlund.

Tæt på sukkersyge
Selv om de fleste tal var uændrede for vores to testpersoner, var der alligevel udsving på Jacob Raiths kolesteroltal. Hans tal er steget fra 3,5 til 5, så Jacobs 10-15 branderter i december har ikke været helt omkostningsfrie.

- Det er en væsentlig stigning, og kolesteroltallet skal helst ikke ligge over fem. Så Jacobs femtal er ikke alarmerende, og hvis han vender tilbage til sin normale livsstil, vil det falde igen, fordi han er i så god form, fastslår lægen.


1 af 4 Jacob Raith og Rikke Rasmussen har på trods af druk og fed mad i julemåneden ikke de store udsving i deres tal fra helbredstjek. Forklaringen er, at de begge dyrker motion. (Foto: Jesper Stomly Hansen)
2 af 4 Testperson: Jacob Raith. (Foto: Jesper Stormly Hansen)
3 af 4 Testperson: Rikke Rasmussen. (Foto: Jesper Stormly Rasmussen)
4 af 4 Hvor slemt er det egentlig at fylde sig med det her i december måned? (Arkivfoto)
0 kommentarer
Vis kommentarer