Julefrokost uden tømmermænd

Forskere arbejder på alkohol uden hårdtslående bivirkninger - indtil videre må du døje med kvalme, hovedpine og tørke i munden som havde du slugt en ørken

I fremtiden kan vi drikke os hønestive uden at få tømmermænd som disse. (Foto: Mauritius)
I fremtiden kan vi drikke os hønestive uden at få tømmermænd som disse. (Foto: Mauritius)
Hjæææælp!

Tusindvis af danskere vågner op efter julefrokosten med en knaldrende hovedpine, kvalme og en smag af gammel fiskefilet i munden. Men det kan heldigvis snart være fortid.

Forskere verden over er i fuld gang med at udvikle nye typer alkohol – syntetisk fremstillet alkohol – der kun giver alle fordelene, så du slipper for ulemperne.

En af dem er professor David Nutt fra University of Bristol, der allerede har udført forsøg inden for området. Han mener, det kan lade sig gøre, fordi alkohol binder sig til de såkaldte GABA-A-receptorer i hjernen. Dem findes der flere undertyper af, der giver forskellig effekt, når man er påvirket af alkohol.

Nogle af dem giver gode gevinster som opstemthed og afslappethed – andre negative som hukommelsestab og kvalme.

På tegnebrættet
– Det vil være muligt at designe molekyler, der binder sig stærkt til de gode undertyper, men svagere til de dårlige, siger David Nutt til New Scientist.

Han kan dog ikke komme med en præcis dato for, hvornår man vil kunne få fingrene i den lovende drik.

– Det hele er lige nu på tegnebrættet, men der er ingen videnskabelig grund til, at det ikke kan lade sig gøre allerede i dag, fortæller han.

Janne Tolstrup, alkoholforsker ved Statens Institut for Folkesundhed, er dog knap så optimistisk:

– Det ser da spændende ud, men det bliver meget svært at udvikle. For det første er det svært at lave et stof, som rammer meget specifikt. Der vil altid være bivirkninger, og da tømmermænd ikke betragtes som en sygdom, vil det næppe blive godkendt af myndighederne, siger hun.

Friske rotter
Det underbygges af den amerikanske forsker Harry June fra University of Maryland, der har lavet forsøg med rotter. De blev pludselig i stand til at holde sig vågne og stå på benene. Her var det altså alkoholens sløvende virkning, der blev blokeret.

– Men vi har endnu ikke noget fuldt billede af, hvilke effekter der kommer fra præcis hvilke receptorer, siger Harry June ifølge New Scientist.

Derfor er det ikke sandsynligt, at vi allerede til næste års julefrokoster kan mæske os i syntetisk snaps uden bivirkninger.

Det er også ganske kontroversielt at fremstille alkohol uden bivirkninger, netop fordi det er de ubehagelige sideeffekter, der får de fleste til at holde igen over for det skadelige stof, som alkohol rent faktisk også er.



0 kommentarer
Vis kommentarer