TV: Nu får Natasja alligevel sin førtidspension

Odense Kommune omstøder beslutning om, at hjerneskadet skal leve på kontanthjælp - se i tv-klippet hvordan familien reagerede, da de havde fået beskeden

HJÆLP OS: Kender du til andre sager som denne? Tip os på en mail eller SMS/MMS til 1224 (alm. takst)

Odense Kommune har netop besluttet, at den stærkt hjerneskadede Natasja Bjerring Jørgensen alligevel ikke skal leve på kontanthjælp. I stedet får hun den førtidspension, som hendes familie og flere eksperter længe har kæmpet for, at hun skal have.

I en mail til Ekstra Bladet bekræfter kommunens jobrehabiliteringschef, Peder Klinge Søndergaard, beslutningen:

'Natasjas sag har rummet mange tvivlsspørgsmål for os både i lyset af ny lovgivning på førtidspensions- og fleksjobområdet og i lyset af hendes lave funktionsniveau.

Vi har hele tiden vidst, at Natasja selvfølgelig ikke kan udvikles til at varetage et ordinært arbejde.

Se også: Politikere om Natasja-sag: Der skal gøres nogetPlus Sådan er Natasjas liv: Legetøj og brug for hjælp hele døgnet

Så spørgsmålet har været, om hun enten skulle tilkendes et fleksjob efter et forløb hos CSV eller en førtidspension. Indtil en sådan afklaring ville foreligge, er hun selvfølgelig berettiget til kontanthjælp, sådan som hun aktuelt også får.

Vi har nu igen gennemgået sagen grundigt, og har på den baggrund besluttet at indstille Natasja til førtidspension.

Ifølge den nye lovgivning har vores rehabiliteringsteam foretaget en korrekt indstilling i første omgang, for den nye lovgivning gør tilkendelsen af førtidspension betydeligt strammere, især når det gælder unge mennesker.

Se også: TV: Hun er som en fireårig - alligevel skal hun arbejde

Men Natasjas sag befinder sig i en gråzone, hvor vi som kommune har skullet finde fodfæste i udmøntningen af de nye love.

Efter vores fornyede gennemgang vurderer vi, at vi blot risikerer at udskyde en førtidspension i Natasjas tilfælde. Derfor indstiller vi hende til førtidspension.'

Mor: Jeg danser
Natasjas mor, Else Jørgensen, er af gode grunde meget glad for beslutningen:

- Jeg danser, siger hun og griner, da Ekstra Bladet talte med familien for kort tid siden.

Plus Sådan er Natasjas liv: Legetøj og brug for hjælp hele døgnet

- Jeg sagde til min mand Mikael: Hvor er vores champagne?

- Og jeg jublede højt i telefonen, da kommunen ringede. Jeg havde slet, slet ikke troet på det overhovedet.

Til spørgsmålet, om hvordan kommunens beslutning skal fejres, svarer Else Jørgensen:

- Det ved jeg ikke. Jeg har ikke haft overskud til at handle i dag. Lige nu har jeg bare lyst til at tage min familie et eller andet sted hen, og så skal der bare spises og drikkes.

- Det bedste er, at Natasja nu ser en mor og far, der er glade, og nu kan vi begynde at tage hånd om hende igen.

Født med hjerneskade: Natasja Bjerring Jørgensen fyldte 18 år i april. Hun er født med en hjerneskade og med benlammelser. Mentalt svarer Natasja på de fleste områder til en fireårig. Hendes IQ er på 52, hvilket er nederst på skalaen. Hun kan ikke snøre sin sko, kan ikke læse eller skrive, sørge for personlig pleje eller klippe buskortet i bussen. Natasja kan godt lide at lege med dukker, høre julemusik og lave mad - det sidste kræver dog en voksens støtte, da Natasja ikke forstår, at tændte kogeplader er varme, eller at frikadeller skal vendes på panden. I hverdagene går Natasja på Center for Specialundervisning for Voksne, og kaldte CSV, hvor hun skal lære at klare sig i sociale sammenhænge. (Foto: Nicolai Brix) Tæt på Natasja er som en fireårigTæt på Rystede eksperter er ikke i tvivl: - Det er dybt krænkende

HJÆLP OS: Kender du til andre sager som denne? Tip os på en mail eller SMS/MMS til 1224 (alm. takst)

0 kommentarer
Vis kommentarer