Astma: Utroværdig garanti løser ingenting

Politikere lover astma-patienter hjælp inden for en måned - helt urealistisk med de aktuelle ventetider på op til et år, mener kritikere

Alle patienter skal have en udredning inden for et år. Men det er ikke realistisk, mener kritikere. (Foto: Colourbox)
Alle patienter skal have en udredning inden for et år. Men det er ikke realistisk, mener kritikere. (Foto: Colourbox)

HJÆLP OS: Har du oplevet problemer med at få udredt din sygdom? Tip os på en mail eller SMS/MMS til 1224 (alm. takst)

I dag må voksne danskere med astma-symptomer vente op til et år på at komme til hos en specialist. Det viser de nyeste ventetids-vurderinger, som 11 af landets lungemedicinske afdelinger og allergiklinikker har sendt ind til Sundhedsstyrelsen.

Men om godt tre måneder skal de samme afdelinger kunne udrede astma-patienter på blot en måned. 1. september træder Regeringen og Enhedslistens udredningsgaranti nemlig i kraft.

- Det virker ikke realistisk, og det er ikke særligt troværdigt, siger Thorkil Kjær, direktør i Astma-Allergi Danmark til Ekstra Bladet.

Se også: Læger svigter astma-patienter

De nyeste vurderinger af ventetiderne viser, at man på blot to af 11 afdelinger mener, at man lige nu lever op til den kommende garanti. Resten vurderer deres maksimale ventetid til at være på mellem halvanden måned og et år for voksne patienter.

Hos selskabet for speciallæger i astma og allergi mener man heller ikke, at udredningsgarantien er realistisk.

- Den ligning hænger ikke sammen, og der er ikke kommet nogen instruktioner oppefra om, hvordan det rent faktisk skal kunne lade sig gøre, siger selskabet formand Peter Plaschke, der er overlæge på Allergiklinikken på Gentofte Hospital.

Har prøvet det selv: Det tog lægeren ni år at diagnosticere Özlem Cekics parfumeallergi og fem år at finde ud af, at hun havde astmatisk bronkitis. (Foto: LInda Johansen) Tæt på SF's sundhedsordfører: Jeg ventede fem år på min diagnose

Sundhedsminister Astrid Krag medgiver over for Ekstra Bladet, at målsætningen kan bliver svær at opfylde fra dag et.

’Der er ingen tvivl om, at udredningsgarantien er ambitiøs, og at det kan være en udfordring at få nedbragt ventetiden på den korte bane. Men vi har sat barren højt, fordi det er vigtigt, at patienterne bliver udredt hurtigt og kommer i den rette behandling.’ skriver hun i en mail til avisen.

HJÆLP OS: Har du oplevet problemer med at få udredt din sygdom? Tip os på en mail eller SMS/MMS til 1224 (alm. takst)

0 kommentarer
Vis kommentarer