Medicin handles som narko

Lægeordineret medicin sælges som narko på gaden. 100.000 menes at være afhængige af medicin

ADHD-medicin kan uden problemer købes på det sorte pillemarked, som findes overalt i landet. (Foto: Lars Krabbe)
ADHD-medicin kan uden problemer købes på det sorte pillemarked, som findes overalt i landet. (Foto: Lars Krabbe)

Mindst 100.000 danskere er afhængige af medicin, og hvis man ikke kan få sin læge til at skrive en recept, kan man uden de store problemer købe sovemedicin, ADHD-medicin og angstdæmpende piller på gaden. Piller som især stammer fra pensionister, som har spundet deres egen læge en historie om dårlig ryg eller knæ på ærmet.

Det skriver Hus Forbi.

Se også: Minister i aktion mod unges pillemisbrug

I København foregår en stor del af det ulovlige medicinsalg ved Hovedbanegården i det, der i politikredse hedder 'Det Store Apotek', men det ulovlige pillesalg foregår over hele landet. Det er især de såkaldte benzodiazepiner, som bliver handlet på gaden, og ifølge Sundhedsstyrelsen bliver de brugt af op imod en halv million danskere.

Hus Forbi har talt med en pille-pusher, som i årevis har solgt piller på det sorte marked i København, og han fortæller, at han f.eks. køber en bezodiazepin-pille for fem kroner i sit netværk af ældre mænd og kvinder, og at han sælger pillen videre for 10-15 kroner. På apoteket koster samme pille 0,60 kro. - altså en pæn fortjeneste til de handelsfolk.

Se også: Farligt pillemisbrug Farligt pillemisbrug

I følge Hus Forbi bliver pillerne brugt til en isoleret rus eller i et blandingsmisbrug med andre stoffer og alkohol, og det kan være ekstremt farligt, siger misbrugsekspert Henrik Rindom.

- Det største problem er, når folk kombinerer benzodiazepiner med morfinpræperater, som virker på forskellige systemer i hjernen. Så har man større risiko for at dø, siger Henrik Rindom.

Ifølge misbrugseksperten har narkomaner i gennemsnit 3,5 forskellige stoffer i blodet, når de dør.

Henrik Rindom mener, at vi til en vis grad må leve med, at et stof, der har et misbrugspotentiale, vil komme ud på gadeplan. Men han opfordrer de praktiserende læger til at sikre sig, at de piller, der udskrives, også bliver anvendt af deres patienter.

1 kommentar
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere