FOA: Au pair piger mangler viden om prævention

FOA erkender, at mange au pair piger mangler viden om prævention. Men det er ikke værtsfamiliernes opgave at lave oplysningskampne, siger fagforbundet

Værtsfamilier skal ikke blande sig i au pair pigers sexliv, mener Jakob Bang, som er forbundssekretær i FOA. (Foto: FOA)
Værtsfamilier skal ikke blande sig i au pair pigers sexliv, mener Jakob Bang, som er forbundssekretær i FOA. (Foto: FOA)

Ingen ved præcis, hvor mange udenlandske au pair piger, der får en abort, mens de arbejder i huset hos en dansk familie. Men alle er enige om, at tallet er stort. Alene hos gynækolog Christine Felding, som driver sin klinik i Rungsted, fik 15 au pair piger en abort sidste år - hvilket svarer til 10 procent af de aborter, der blev udført på klinikken.

Alle 15 piger er fra Filippinerne.

Ifølge både Christine Felding og FOA, som organiserer au pair piger, har de filippinske piger ofte en meget stærk religiøs baggrund, og prævention er bestemt ikke et område, der bliver talt åbent om. Men det burde det være, mener de to parter, som dog ikke er enige om, hvem der skal tage snakken med de unge piger.

Mens Christine Felding opfordrer værstfamilierne til at tage en åben snak om prævention med deres ua pair, mener FOA, at opgaven ligger et andet sted.

Se også: Læge vil ændre au pair pigers sexvaner

- Au pair piger og værtsfamilierne har et lønmodtager-arbejdsgiver forhold, og vi mener, at det kan være noget intimiderende for en ung kvinde, hvis værtsparret begynder at blande sig i hendes sexliv. Opgaven er derfor oplagt for de organisationer, som pigerne opsøger, når de kommer til Danmark, siger Jakob Bang, som er forbundssekretær i FOA.

I Danmark er der hvert år ca. 3500 au pair piger, og 80 procent kommer fra Filippinerne. Langt hovedparten er kristne, og pigerne søger derfor hurtigt mod de mange foreninger, som giver dem mulighed for at få et netværk med andre au pair piger.

Se også: Gravide au pair-piger smides ud af landet

- Vi bliver nødt til at få fat i pigerne, der hvor de i forvejen søger hen, og det hos de kirkelige foreninger. Det lyder måske som en svær opgave at forene en religion og en snak om sex, men vi har et godt samarbejde med Kirkens Integrations Tjeneste, og vi har netop drøftet, hvor vigtigt det er, at pigerne ikke bliver mødt med en løftet pegefinger eller fordømmelse. Det er forbundet med stor skam for piger f.eks. at få barn udenfor ægteskabet, og vi skal være meget opmærksomme på, at det er et svært emne for dem at tale om, siger Jakob Bang, som håber på en tværgående samarbejde.

- Vi er nødt til at forholde os til, at aborttallet for au pair piger er alt for højt, og jeg vil derfor forslå, at de forskellige parter sætter sig sammen og drøfter, hvordan vi hjælper de her piger, så vi undgår, at de bliver gravide uden at ville det, siger Jakob Bang.

150 af de filippinske au pair piger er organiseret hos FOA. Det koster kun 25 kroner for en au pair at være medlem, fordi FOA gerne vil tage hensyn til pigernes lave løn. En au pair får typisk udbetalt 3.000 kr. om måneden - udover kost og logi.

0 kommentarer
Vis kommentarer