Norsk kur mod kræft på vej

Norske forskere har udviklet et molekyle, som sprænger kræftceller i løbet af få minutter

Norske forskere har fået en gennembrud i forskning indenfor hudkræft. (Foto: Allan Harris)
Norske forskere har fået en gennembrud i forskning indenfor hudkræft. (Foto: Allan Harris)

Norske forskere har udviklet et molekyle, som i løbet af ganske få minutter kan sprænge kræftceller og samtidig skabe immunitet. Forskerne har testet metoden på dyr, og de er nu klar til at teste metoden på mennesker. Metoden hører under den behandlingsform, som kaldes immunterapi, og som spåes at blive et alternativ til kirurgi, cellegift og stråling.

Det skriver den norske avis VG.

Se også: Hver fjerde bliver solskoldet

Det er den norske kræftforsker ketil André Camilio fra universitetet i Tromsø, der har testet medikamentet på mus, som havde en af de mest aggressive former for hudkræft - såkaldt malignt melanom.

Forsøget gik ud på, at kræftlægen sprøjtede medikamentet direkte ind i kræftsvulsten, mens de andre mus fik en saltvandsindsprøjtning,

- På musene som ikke fik behandling, så vi, at svulsten voksede aggressivt, og på musene som fik medikamentet, så vi, at svuslten kollapsede efter bare nogle få dage. Ca. 80 procent blev raske eller tumor-fri, fortæller Ketil André calilio til VG.

Se også: Kræft i huden koster samfundet kassen

Samtidig med at svulsten svandt betragteligt, blev dyrenes immunforsvar overfor kræftformen skærpet.

- Vi sprøjtede kræftceller ind i dyr, som tidligere var kureret, og musene udviklede beskyttelse mod disse kræftceller, fortæller Ketil André Camillo.

Den opsigtsvækkende metode er allerede testet på mennesker - nemlig på 14 patienter, som lider af hudkræft, lymfekræft eller brystkræft.

Se også: Hudkræft-apps kan skjule alvorlig sygdom

- Vi har gennemført et fase 1-studie, hvor vi undersøgte doseringen med tanke på sikkerhed og eventuelle bivirkninger. Vi starter nu et udvidet studie, fortæller overlæge Paal Fr. Bruunsvig fra OUS/radiumhospitalet til VG.

Han har ansvaret for den norske del af forsøget, hvor molekylet skal testes på 80 kræftpatienter i Norge, Belgien og England de næste to år.

- Medikamentet vil blive testet på patienter, som er i god form, men som ikke kan modtage andre former for kræftbehandling. Fælles for dem alle er, at de har svulster på eller lige under huden, som er lettilgængelige, siger Paal Fr. Bruunsvig.

0 kommentarer
Vis kommentarer