Politiker: Afskaf au pair-ordningen

Au-pair ordningen skal ændres – eller helt afskaffes, mener flere politikere

Debattør Mattias Tesfaye mener, at det er uanstændigt, at au pair piger sendes ud af landet, hvis de bliver gravide. (Foto: Ditte Valente)
Debattør Mattias Tesfaye mener, at det er uanstændigt, at au pair piger sendes ud af landet, hvis de bliver gravide. (Foto: Ditte Valente)

Afsløringen af, at au pairer bliver udvist af Danmark, når myndighederne finder ud af, at de er gravide, får nu flere fremtrædende socialdemokrater til at kræve gennemgribende ændringer af au pair-ordningen.

Ifølge FOA mener debattør og forfatter til flere bøger om arbejdsmarkedet, Mattias Tesfaye, at det er uanstændigt, at au pairer bliver udvist, når de bliver gravide.

Se også: Gravide au pair-piger smides ud af landet

- Udviklingen og globaliseringen har for længst overhalet den gamle idé om kulturel udveksling. Det kræver ikke en ph.d. i global migration at gennemskue, at au pair-ordningen i dag bliver brugt til at hente billig arbejdskraft. Man skal være stædig og ideologisk på den blå side for ikke at kunne se det, siger han til FOA.

Mattias Tesfaye mener, at forholdene for de gravide au pairer kun er et problem blandt mange i ordningen.

Se også: Læge vil ændre au pair pigers sexvaner

- Det handler ikke kun om, at vi skal have lukket et enkelt hul, men om at vi skal anerkende, hvad ordningen har udviklet sig til. Det må vi tage konsekvensen af, siger han.

Kandidat til Europaparlamentet for Socialdemokraterne Kathrine Alexandrowiz finder det også helt uacceptabelt, at au pairer bliver fyret og sendt hjem, fordi de er gravide.

- Min mors generation kæmpede for, at kvinder ikke skal miste deres job, når de bliver gravide. Den kamp er åbenbart ikke slut endnu, siger hun.

Se også: FOA: Au pair piger mangler viden om prævention

Hun mener, at der skal findes en fælles løsning i EU. Står det til hende, skal au pair-ordningen helt afskaffes og erstattes af en ordning for husassistenter.

- At passe børn og hus er et reelt job. Der er brug for en reel husassistentordning, hvor kvinderne får løn efter overenskomst og har grundlæggende rettigheder som for eksempel barsel, siger hun til FOA.

En au pair får i dag 3.200 kroner i lommepenge om måneden plus kost og logi for 30 timers arbejdsuge.

En husassistent i FOAs overenskomst tjener omkring 20.000 kroner om måneden. For en arbejdsuge på 30 timer og efter kost og logi, svarer det til en månedsløn på omkring 13.000 kroner om måneden, skriver FOA.

- Folk må betale, hvad det koster. Hvis man ikke har råd til at betale en ordentlig løn, må man lade være med at have en husassistent, siger Kathrine Alexandrowiz.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere