Ældre mister hjælp til bad og støvsugeren

Selvom der er kommet tusindvis af flere ældre, så har kommuner sparet milliarder på hjemmehjælpen, lyder det

(Foto: Thomas Borberg)
(Foto: Thomas Borberg)

Hver sjette hjemmehjælpstime er forsvundet på fire år. I stedet trænes ældre til at klare sig selv, og dét oplever mange af de ældre som forringelser.

I en undersøgelse foretaget af Politiken Research siger halvdelen af formændene for de lokale ældreråd i kommuner, ja til, at 'stort set alle hjemmehjælpsmodtagere' oplever nedskæringerne som en forringelse.

Se også: Hvor var hjemmeplejen?

Ældrerådene er partipolitisk neutrale og vejleder byrådene.

- Ambitionerne for, hvem der kan trænes til at klare sig selv, er for høje, for hele øvelsen går ud på at spare penge. Det bliver gamle fru Jensen bare ikke mere selvhjulpen af, siger formanden for Ældrerådet i Køge, Ole Christensen, til Politiken.

Se også: Kommune til lam og gigtsyg kvinde: ’Luft hunden selv eller afliv den’

Og Hans Larsen, ældrerådsformand i Guldborgsund Kommune, supplerer:

- Niveauet for hjemmehjælpen er simpelthen for lavt.

Undersøgelsen, hvor 93 af landets 98 ældreråd har svaret, viser også, at det er blevet almindeligt, at hjemmehjælpsmodtagere kommer i bad en gang om ugen.

Og i hver fjerde kommune får hjemmehjælpsmodtagere typisk gjort rent hver anden uge - nogle steder kun hver tredje uge. Kun et par steder tilbydes en årlig hovedrengøring til de ældre for at komme til bunds i snavset.

Se også: 'Hjemmehjælpen lod mor ligge i lort og tis'

Andelen af hjemmeboende ældre, der får hjælp i hjemmet, er siden 2008 beskåret med en fjerdedel.

Fem millioner årlige hjemmehjælpstimer er sløjfet på landsplan, og kommunerne har sparet et par milliarder kroner i den periode, hvor der samtidig er blevet 150.000 flere ældre.

En gennemgang af udviklingen, som Politiken Research har foretaget, viser desuden, at det især er mange over 80-årige, der ikke længere får hjemmehjælp.

1 af 2 (Foto: Thomas Borberg)
2 af 2 (Foto: Thomas Borberg)
0 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere