Den danske udviklingsminister Christian Friis Bach (R) har ingen problemer med, at skyde over en million danske skattekroner ind i et projekt i Vietnem, som bliver beskyldt for dyremishandling.
Projektet går ud på at opdrætte vilde desmerkatte i bure til produktion af luksuskaffe, Kopi Luwak, som koster ca. 2.000 kr. per kilo. Dyreværnsorganisationen WSPA mener, at dyrene lever under kummerlige forhold, og at det grundlæggende er uacceptabelt at opdrætte vilde dyr i bure. Da Ekstra Bladet første gang omtalte det omstridte projekt i Vietnam, fik det Per Clausen fra Enhedslisten på banen.
Per Clausen stillede med det samme spørgsmål til Udviklingsminister Christian Friis Bach, fordi han ville vide, om Danida havde haft netop dyrevefærd for øje, før den danske bistands-million blev kastet ind i projektet.
Se også: Danske bistandskroner støtter dyremishandlingChristian Friis Bach har ikke svaret på Per Clausens spørgsmål, men han har henvendt sig til Ekstra Bladet, fordi han mener, at projektet i Vietnam bidrager til at løfte bønder i Vietnam ud af ekstrem fattigdom.
- Jeg skal ikke gøre mig til moralsk dommer over, om det generelt er i orden at opdrætte vilde dyr til produktion af luksuskaffe. Men vi opdrætter også mink med henblik på salg af pelse herhjemme. Projektet hjælper bønder ud af ekstrem fattigdom, og det er det vigtigste, siger Christian Friis Bach.
Udviklingsministeren erkender, at dyrevefærd ikke var et parameter i sig selv, da støttekronerne blev uddelt, og han mener, at det er urealistisk at forestille sig dyrevelfærd i Vietnam efter dansk standard.
- Dyrevelfærd i fattige lande er helt anderledes, end det er i Danmark. Men derfor skal dyrene selvfølgelig have det godt, og det mener jeg, at vi har gjort meget for at sikre i det konkrete projekt. Burene er blevet større, og bønderne bliver uddannet i, hvordan dyrene skal behandles, siger Christian Friis Bach.
Se også: Politiker går ind i sag om danskstøttet dyremishandlingDesmerkatte lever vildt i naturen og lever bl.a. af kaffebønner, som bønder traditionelt har samlet sammen og solgt til produktion af den ekstremt dyre luksuskaffe.
WSPA fraråder danske forbrugere at købe Kopi Luwak bønnerne, før der er blevet etableret en certificeringsordning, som sikrer, at bønnerne stammer fra indsamling i naturen, og Christian Friis Bach støtter da også en certificeringsordning. Men den skal i modsætning til WSPAs anbefalinger gælde produktion fra desmerkatte i bure.
- Jeg siger ikke, at dyrene har det perfekt, og at vi ikke kan gøre det bedre. Det vil jeg gerne være med til at diskutere, og jeg vil gerne opfordre organisationer og andre til at samarbejde om at lave en certificeringsordning, så forbrugerne kan føle sig sikre på, at dyrene er blevet opdrættet under ordentlige forhold. Der er en kæmpe efterspørgsel efter den her type kaffe, og jeg mener, at det kan lade sig gøre at holde disse dyr i fangeskab, så vi rent faktisk styrker bestanden, siger Christian Friis Bach.
Den danske million skal strække over fire år, og når projektet udløber i 2014, skal det evalueres.
- Et af målene er at få dyrene til at avle i fangeskab, og vi vil naturligvis se på, om det er lykkes, ligesom vi vil se på sygdomstilfælde og død, siger Christian Friis Bach.
Der skete en fejl under valideringen af din bruger.
Gå til Min profil eller prøv igen senere.