EU vil forbyde det danske øko-mærke

Færre danske forbrugere vil vælge økologi, hvis EU forbyder det røde Ø, mener Økologisk Landsforening

Det røde Ø, der pryder økologiske varer i Danmark, kan snart være fortid. Netop nu gennemser EU-kommissionen reglerne for økologisk produktion, og kommissionen har meldt ud, at man juridisk ikke kan have et offentligt logo, der blot dækker over det samme som EU-reglerne. Det kan i værste fald betyde, at fordi den danske øko-mærkning er statskontrolleret, skal den erstattes af EU's grønne øko-blad.

Det møder heftig kritik fra flere danske organisationer - bl.a. Økologisk Landsforening, som er brancheorganisation for økologiske virksomheder, landmænd og forbrugere.

Se også: EU vil forbyde det danske øko-mærke

- Der er heldigvis tale om et element i nogle meget foreløbige forslag fra kommissionen. Men vi skal selvfølgelig være vågne og kommunikere til kommissionen, at et forbud, der rammer det danske økologimærke, naturligvis er fuldstændigt uacceptabelt. Vi har tillid til vores samarbejde med de danske myndigheder og er glade for, at de deltager aktivt i kampen for at bevare det røde Ø-mærke, siger Paul Holmbeck, direktør i Økologisk Landsforening.

Se også: Økologien vokser stærkt verden over

De danske myndigheder har bl.a. tilkendegivet, at de vil læne sig op ad en tidligere afgørelse, som siger, at Ø-mærket ikke er et brud på EU-lovgivning og ikke er en handelsbarriere, forklarer Paul Holmbeck.

- Vi har en stærk sag! EU vil gerne udbrede økologi, så det vil være meget uklogt at underminere en model med statskontrol, som har medvirket til at Danmark har det højeste øko-salg i hele verden. Danskerne kender det røde Ø som en garanti for grundig kontrol, og hele 66 procent ved eksempelvis, at Ø-mærket viser vejen til rene fødevarer uden rester af sprøjtegift og unødige tilsætningsstoffer, siger Paul Holmbeck.

Se også: Buræg er stadig danskernes foretrukne

98 procent af befolkningen kender Ø-mærket og 84 procent har tillid til mærket. Det er en verdensrekord.

- Erstattes Ø-mærket med EU's grønne økologi-logo, som kendes af kun halvt så mange mennesker, vil færre danske forbrugere vælge øko-varer, når de handler. Og færre øko varer i indkøbsvognen betyder færre økologiske landbrug, hvilket vil have store omkostninger for naturen, drikkevandsbeskyttelse, dyrevelfærd og grøn omstilling. Ø-mærket er en dansk succes, som skal udvikles, ikke afvikles, siger Paul Holmbeck.

Fakta om økologi-mærkerne:
• I Danmark er det staten, der fører kontrol med de økologiske fødevarer hos både landmænd, i virksomheder og supermarkeder. Kontrollen bliver udført af NaturErhvervstyrelsen, som er en myndighed under Fødevareministeriet.

• Det danske røde Ø-mærke kan du finde på økologiske produkter, der er kontrolleret af danske myndigheder, og som overholder EU's økologiregler.

• EU's grønne økologilogo er dokumentation for, at varen er produceret i overensstemmelse med EU's økologi-regler.

• Det er obligatorisk at anvende EU's logo på økologisk produkter, der er produceret i EU. Produkterne kan både bære EU's logo og det røde Ø, når det er danske myndigheder, der har haft den sidste kontrol med varen.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere