Alvorligt syge må selv betale medicin

20.000 kroniske syge danskere blev lovet, at de forsat kunne søge tilskud til smerte-medicin. Nye tal viser, at patienterne får afslag. Førtidspensionist Anni Jørgensen må selv betale 4.000 kr. om måneden

60-årige Anni Jørgensen må selv betale 4.000 kr. af sin månedlige førtidspension for smerte-medicin, selvom politikerne lovede det stik modsatte. (Foto: privat)
60-årige Anni Jørgensen må selv betale 4.000 kr. af sin månedlige førtidspension for smerte-medicin, selvom politikerne lovede det stik modsatte. (Foto: privat)

60-årige Anni Jørgensen er en af de 20.000 alvorligt syge danskere, som ikke længere får tilskud til sin medicin. Det koster hende 4.000 kr. om måneden, som hun skal finde i sin førtidspension.

Anni Jørgensen er kronisk smertepatient og får dagligt morfin for bl.a. hjertekramper. Hun kan ikke passe et job pga. sin sygdom, og hun har i årevis været afhængig af stærk, smertestillinde medicin, som hidtil har været tilskudsberettiget.

Se også: Regeringen vil begrænse tilskud til håndkøbsmedicin

Men det mener Sundhedstyrelsen ikke, og Anni Jørgensen må derfor hver måned betale 4.000 kr. til medicin, og når hun til maj 2014 er trappet ud af sin nuværende medicin har lovændringen altså kostet hende næsten 50.000 kroner.

I følge Pia Frederiksen er Anni Jørgensen et godt eksempel på, at løfterne bag lovændringerne ikke er blevet indfriet.

- Sundhedsministeren lovede, at patienterne fortsat ville have mulighed for at få tilskud. Men praksis har vist det modsatte, når mere end halvdelen får afslag på deres ansøgninger. Politikerne glemmer, at det er mennesker, det handler om. Mennesker som er dybt afhængige af medicin, som læger har udskrevet til dem og gjort dem dybt afhængige af. Det er urimeligt, at de ikke kan få hjælp, siger Pia Frederiksen.

Det tager cirka 2,5 år for en kronisk smertepatient at finde den medicin, som hjælper bedst, og patienten skal typisk afprøve op til fem præparater, før hun finder det, der virker.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere