Sundhedsstyrelsen: Børn skal ikke være i rygerhjem

Sundhedsstyrelsen skærper advarsler mod tobaksrøgens skadelige virkning på børn i ny pjece

Sundhedsstyrelsen skærper advarsler mod tobaksrøgens skadelige virkning på børn i ny pjece (Foto: POLFOTO)
Sundhedsstyrelsen skærper advarsler mod tobaksrøgens skadelige virkning på børn i ny pjece (Foto: POLFOTO)

Grundig udluftning, rygning under emhætten, og når børnene er lagt i seng, er ikke længere nok, skriver Politiken lørdag.

Der bør slet ikke ryges i hjemmet, hvis man vil man beskytte sine børn bedst muligt mod de skadelige stoffer i tobaksrøg. Altså heller ikke, når børnene ikke er til stede.

Det påpeger Sundhedsstyrelsen, som i en ny pjece skærper sine advarsler mod tobaksrøgens skadelige virkning på børn.

- Det er ikke kun den røg, man kan se og lugte, der er farlig for børn. Den nyeste viden på området viser, at børn også bliver eksponeret for de farlige stoffer i 'gammel' tobaksrøg.

- Derfor anbefaler vi, at forældre udelukkende ryger udendørs, siger Jørgen Falk, chefkonsulent i Sundhedsstyrelsens afdeling for Forebyggelse og Borgernære Sundhedstilbud (Fobs), til Politiken.

Ingen tvang
Den skærpede anbefaling er netop blevet offentliggjort på nettet i en revideret version af pjecen 'Ren luft til ungerne'.

- Vi har længe sagt, at der slet ikke bør ryges indenfor. Derfor er det meget væsentligt, at Sundhedsstyrelsen nu kommer med anbefalingen, siger overlæge Inge Haunstrup Clemmensen, Kræftens Bekæmpelse, til Politiken.

Anbefalingen om slet ikke at ryge inde gælder alle voksne rygere, som er i kontakt med børn.

Kræftens Bekæmpelse opfatter det ikke som en indblanding i, hvad forældre bør gøre i deres eget hjem:

- Vi fortæller ikke forældre, hvad de skal. Men vi fortæller, at der ophober sig et hav af giftstoffer i børnene, og at disse bliver omdannet til kræftfremkaldende stoffer, siger overlæge Inge Haunstrup Clemmensen til Politiken.

Afviser lovgivning
Sundhedsminister Astrid Krag (SF) har ingen planer om at lovgive mod rygning inden for hjemmets fire vægge, siger hun til Politiken.

Men det er Sundhedsstyrelsens opgave at informere borgerne om de risici, der er forbundet med at leve usundt, pointerer ministeren:

- Informationen bygger på den nyeste dokumenterede viden, og derfor er det også naturligt, at Sundhedsstyrelsen løbende opdaterer sine vejledninger og anbefalinger.

- Så er det op til den enkelte, om man vil følge de anbefalinger og råd, siger Astrid Krag til Politiken.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere