Forældre med syge børn får mindre hjælp

Kommuner giver mindre økonomisk støtte til familier med syge og alvorligt handicappede børn

Det bliver sværer, at få kommunen til at dække tabt arbejdsfortjeneste og specialudstyr, hvis man får et handicappet eller alvorligt sygt barn (Foto: Kirkholt Photo).
Det bliver sværer, at få kommunen til at dække tabt arbejdsfortjeneste og specialudstyr, hvis man får et handicappet eller alvorligt sygt barn (Foto: Kirkholt Photo).

HJÆLP OS: Har du oplevet svigt eller mangel på hjælp i din kommune? Send os en mail eller SMS/MMS til 1224 (alm. takst)

Hvis du har et handicappet eller alvorligt sygt barn, så er det ingen garanti, at du får økonomisk hjælp af din kommune.

Siden 2010 er midlerne til tabt arbejdsfortjeneste og dækning af medicin og udstyr ifølge tal fra Danmarks Statistik reduceret fra 2,528 til 1,92 milliarder kroner i landets kommuner. I samme periode er antallet af klagesager i Ankestyrelsen steget markant. I det første halvår af 2010 var der 905 sager om merudgifter og tabt arbejdsfortjeneste til familier med børn, som er ramt af handicap. I samme periode af 2013 var der 1431 sager, skriver Ekstra Bladet lørdag.

Noah blev kort efter fødslen på hospitalet smittet med bakterien clostridium, der er mistænkt for at give nerveskader. (Foto: Jan Unger) Samfund Noah er ikke syg nok - mor skal i arbejde

- Hvis man har et barn med handicap, er familien som oftest hårdt presset. Det har derfor alvorlige konsekvenser, når de også rammes økonomisk.

- Det tvinger familierne ud i prioriteringer, og det er altid børnene, som bliver taberne, siger Stig Langvad, formand for Danske Handicaporganisationer til Ekstra Bladet.

Hos Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, SFI, har de fulgt med i udviklingen, og de er ikke i tvivl om, at forholdene for familier med handicap er blevet dårligere de sidste år.

Se også: TV: Kommunen mener sagtens Noah kan gå i skole

- Siden midten af halvfemserne er udgifterne til handicapservice steget gradvist. Men siden 2010 er udgifterne faldet markant, siger Steen Bengtsson fra SFI, som i det meste af sit liv som forsker har fulgt velfærdsudviklingen i Danmark.

- Når man sparer, betyder det, at der er nogle familier, der i forvejen er sårbare, som får det dårligere.

Selv om kommunerne lige nu sparer penge på tabt arbejdsfortjeneste og merudgifter, kan spareøvelsen vise sig at blive dyr.

Flere familier ender med at blive så økonomisk pressede, at de overvejer at sende deres handicappede barn på en døgninstitution for at undgå at blive slidt ned.

- De penge, som kommunerne bruger på tabt arbejdstjeneste, er peanuts i forhold til, hvad en plads på en døgninstitution koster.

- Spareiveren kan derfor ende med at blive en rigtig dårlig forretning for kommunerne, siger Stig Langvad til Ekstra Bladet.

Læs hele historien i Ekstra Bladet i dag:

* Forældre med syge børn hjælpes mindre

* Noah er ikke syg nok - mor skal i arbejde

* Kommune: Hun kan sagtens arbejde - bare ikke hos os

HJÆLP OS: Har du oplevet svigt eller mangel på hjælp i din kommune? Send os en mail eller SMS/MMS til 1224 (alm. takst)

0 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere