Hjerneskadede Jonas syltet af kommunen

Kommunerne mistænkes for at spekulere i uretfærdig sagsbehandling - mens klagerne trækker i langdrag hos ankemyndighederne, slipper de for at yde støtte

Jonas træner her sammen med sin mor, Bettina, i familiens hjem (Foto: Claus Bonnerup).
Jonas træner her sammen med sin mor, Bettina, i familiens hjem (Foto: Claus Bonnerup).

HJÆLP OS: Har du oplevet svigt eller mangel på hjælp i din kommune? Send os en mail eller SMS/MMS til 1224 (alm. takst)

Forældreparret Jan og Bettina Nissen fra Assens Kommune har kæmpet hårdt, for at sikre vital genoptræning til deres 12-årige dreng Jonas. Desværre for Jonas, der på grund af en jordemoderfejl blev hjerneskadet under fødslen, er sagsbehandlingen nu trukket ud i over to år.

Det frustrerer forældrene.

- Vi frygter, at han de næste år vil få det værre, hvis ikke han fortsat får genoptræning. Det er katastrofalt for Jonas og for samfundet. For det betyder, at han får sværere ved at klare sig selv og skal have mere hjælp, når han bliver voksen, siger Jonas’ far, Jan Nissen, der bakkes op af læger og flere psykolog-rapporter, der gør det klart, at det er vigtigt for den 12-årige drengs fremtid at få genoptræning.

- Kommunen bruger ankesystemet som en syltekrukke. Uanset om de overtræder love og paragraffer, så kan de bare skyde den til hjørne i Ankestyrelsen. I mellemtiden slipper de for at betale, siger han.

Assens Kommune: Uden diagnose hjælper vi ikke Karoline

Forældrene klagede over kommunen i april måned 2011, og først den 12. december i år får Jonas den vigtige genoptræning.

Det er vigtigt for Jonas, at han både mentalt og fysisk bliver stimuleret gennem træning, så hans hjerne trods skaderne kan udvikle sig (Foto: Claus Bonnerup). Vagthund Hjerneskadede Jonas sat i stå af kommunen

Forældrens oplevelse med Assens Kommune er desværre ikke et isoleret tilfælde. Sagsbehandlingstiden i Det Sociale Nævn, der i juli blev lagt under Ankestyrelsen, er fra andet kvartal af 2010 til andet kvartal af 2013 steget fra 116,1 dage til 198 dage. Kommunernes mistænkes nu for at udnytte den lange ventetid.

- Jeg er sikker på, at der er nogle kommuner, der spekulerer i lange sagsbehandlingstider for at få udskudt nogle udgifter, siger Stig Langvad fra Danske Handicaporganisationer, og fortsætter:

Hjerneskadede Michael Gothenborg har fået frataget sin hjælpeordning fra januar 2014. Han skal dog væbne sig med tålmodighed, hvis han vil klage over beslutningen (Foto: Mikkel Tariq Kahn). Vagthund Styrelse er 198 dage om at svare en klage

Hos Ankestyrelsen erkender de, at der er et problem.

- Den nuværende sagsbehandlingstid er ikke tilfredsstillende. Vi har derfor også sat adskillige indsatser i gang for at nedbringe sagsbehandlingstiden, siger Jan Peter Henriksen, vicestyrelseschef i Ankestyrelsen.

Se også: Karoline kan dø, næste gang hun lukker øjnene

Ekstra Bladet har forsøgt at få en kommentar fra socialdirektør i Assens Kommune Jim Staffensen og socialminister Annette Vilhelmsen (SF), men ingen af dem har ønsket at tale med avisen.

HJÆLP OS: Har du oplevet svigt eller mangel på hjælp i din kommune? Send os en mail eller SMS/MMS til 1224 (alm. takst)

0 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere