Hundredvis af børn og unge venter for længe på behandling

Hundredvis af psykiatriske patienter under 18 alt for længe på behandling for deres sygdom. Den lange ventetid øger chancen for svære psykiske lidelser, lyder kritikken

Lange ventetider for børn og unge i psykiatrien har enorme konsekvenser. Ikke kun for patienterne, men også for de pårørende, siger formand i foreningen Bedre Psykiatri, Ebbe Henningsen Foto: Thomas Tolstrup
Lange ventetider for børn og unge i psykiatrien har enorme konsekvenser. Ikke kun for patienterne, men også for de pårørende, siger formand i foreningen Bedre Psykiatri, Ebbe Henningsen Foto: Thomas Tolstrup

330.

Så mange børn og unge med alvorlige psykiske lidelser har lige nu stået længere end to måneder på venteliste for at komme til første undersøgelse og i behandling for deres sygdom. Det viser de seneste landsdækkende tal fra Danske Regioner.

Det på trods af, at politikerne i 2008 indførte et loft for ventetiden på første undersøgelse på netop to måneder.

I Region Midtjylland kan unge med for eksempel depression eller panikangst lige nu risikere at vente fire en halv måned på første behandling.

Mere medicin

Og det er alt for lang tid.

Det mener speciallæge og formand for Børne- og Ungdomspsykiatrisk Selskab, Allan Hvolby. For konsekvenserne for de børn og unge, der oplever den flere måneder lang ventetid er vidtrækkende, fortæller speciallægen.

Selv om Josephine Lassen nu på 8. måned bor på behandlingsstedet Emmedsbo Mølle, er hendes ventetid langt fra ovre. En enkelt samtale med en psykolog er, hvad det er blevet til under hendes tid på behandlingsstedet. Hun ser nu frem til op mod et halvtårs ventetid på at modtage behandling fra en psykiater Foto: Claus Bonnerup Vagthund Vente-helvede: Teenager afvist og kastet rundt i årevis

- Når ventetiden på behandling bliver længere, vil sværhedsgraden af den psykiske sygdom stige afhængig af diagnosen.

- Det betyder både flere gener for den unge, men det resulterer også ofte i, at vi i højere grad må supplere samtaleterapien med medicinering, siger Allan Hvolby og understreger, at mere medicin langtfra er at foretrække.

Social konsekvenser

Foruden de psykiske konsekvenser for patienterne og den øgede medicinering, advarer han mod de sociale følgevirkninger af lange ventetider.

- Længere tids ubehandlet sygdom kan også betyde, at den unge har hyppigere skolefravær og derfor får sværere ved at gennemføre eksempelvis en ungdomsuddannelse, fortæller afdelingslægen.

En ud af fire psykisk syge børn og unge oplever at stå alt for længe på venteliste, før deres ofte alvorlige sygdom behandles. (Foto: Søren Sielemann) Vagthund Så lang er ventetiden i din region

Danske Regioner: Ventetiden falder

I Danske Regioner ser man med alvor på venteproblematikken.

Her lover man bod og bedring for de lange ventelister, og understreger at udviklingen de seneste år er gået den rigtige vej.

- Om et år er ventelisterne næsten væk, lyder den kontante udmelding fra formanden for Danske Regioners Social- og Psykiatriudvalg, Flemming Stenild, da Ekstra Bladet konfronterer ham med de urimelige ventelister.

- 330 børn har ifølge de seneste opgørelser stået på venteliste i mere end de to måneder, behandlingsgarantien foreskriver. Er det rimeligt?

- Nej, det er det ikke. Men befolkningen og familierne kan glæde sig over, at vi lige nu er inde i en fase, hvor tallet er faldende. Vi forventer, at der om et år, kun er ganske få, der vil vente mere end to måneder. Det er en realistisk forventning at have.

Læs hele historien i Ekstra Bladet i dag

- Hundredvis af børn og unge venter for længe på behandling i psykiatrien

- Vente-helvede: Teenager afvist og kastet rundt i årevis

- Stor ulighed mellem regionerne

- Danske Regioner: Ventelisten er stort set væk næste år

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere