Kommune svinger sparekniven over de svageste

I Høje Tåstrup Kommune har de skåret kraftigt i udgifterne til familier med alvorligt syge og handicappede børn. Spareøvelsen kan blive dyr, advarer interesseorganisation

Susanne Rathke er sammen med hendes alvorligt syge og handicappede datter Rebecca nogle af de mange borgere i Høje Taastrup, der har mærket sparekniven (Foto: Jonas Olufson).
Susanne Rathke er sammen med hendes alvorligt syge og handicappede datter Rebecca nogle af de mange borgere i Høje Taastrup, der har mærket sparekniven (Foto: Jonas Olufson).

HJÆLP OS: Har du oplevet svigt eller mangel på hjælp i din kommune? Send os en mail eller SMS/MMS til 1224 (alm. takst)

I Høje Taastrup er der blevet skåret kraftigt i udgifterne til tabt arbejdsfortjeneste samt dækning af specialudstyr til familier med syge og handicappede børn. Helt nøjagtigt 40,33 procent.

Sparekniven i kommunen på den københavnske vestegn har derfor skåret dybere end på landsplan, hvor de gennemsnitlige udgifter blev reduceret med 24 procent. Det kan imidlertid blive dyre besparelser kommunen laver. Mange af familierne er nemlig så pressede, at de overvejer institutionsanbringelser for deres børn.

Se også: Rebecca har fået to hjertestop - nu mærker hun sparekniven

- Langt de fleste familier vil gøre, hvad de kan for at undgå at aflevere deres børn på en institution, men de kan blive skubbet derud, siger Sytter Kristensen, formand for de udviklingshæmmedes talerør, Landsforeningen LEV, og fortsætter:

- Man kan lynhurtigt æde den kortsigtede besparelse op rent økonomisk, hvis forældrene giver op og afleverer barnet på en institution.

Eksempelvis skal der tyve besparelser på 50.000 kroner til at opveje en institutionsanbringelse.

Se også: Forældre med syge børn får mindre hjælp

Mens borgerne i Høje Taastrup Kommune skal spare, så lever lederne i kommunen fedt. De får nemlig bonus for at holde budgetterne, og det vækker kritik,

- Jeg synes, de kommunale bonusordninger til lederne kan skabe bekymring.

- Hvis de indikatorer, der udløser bonusser, er rene budgetoverholdelser - og det plejer det at være - så risikerer det at skævvride socialchefernes fokus, siger Sytter Kristensen, formand i LEV.

Se også: Ældre betaler for dårlig behandling

I Høje Taastrup Kommune vil centerleder for børne- og ungerådgivningscentret Karen Kofoed ikke fortælle, hvor meget kommunen har udbetalt i bonus i 2012. I 2011 skulle centerlederen angiveligt have fået 40.000 kroner, og i 2010 80.000 kroner. Karen Kofoed fortæller, der er en god forklaring bag besparelserne - nogle udgifter er nu flyttet ind under nye paragraffer og andre er skåret bort, fordi kommunen tidligere havde udbetalt for meget.

- Hvilke konsekvenser får det for borgerne, at I har sparet?

- Det kan være svært for mig at sige, hvilke konsekvenser det har for borgerne, siger Karen Kofoed.

Hun mener heller ikke, at det er problematisk, at kommunen har skåret 40 procent i udgifterne til tabt arbejdsfortjeneste og merudgifter, mens hun selv får en bonus.

- Hvorfor betaler I bonusser til lederne samtidig med borgerne mærker besparelser?

- Det har jeg ingen kommentarer til.

- Kan du forstå, der er nogen der synes, det er problematisk, at de kommunale chefer får bonus, mens borgerne skal spare?

- Der er fuld åbenhed på den måde, vi arbejder på, med det her i kommunen.

- Hvor meget fik du i bonus i 2012?

- Det har jeg ingen kommentarer til.

- Tror du lederne kan være drevet af at få bonus, frem for at ville det bedste for borgerne?

- Nej, det kan jeg helt bestemt afvise. Vores opgave er, at sørge for at borgerne får det de har krav på jævnfør lovgivningen, siger Karen Kofoed.

HJÆLP OS: Har du oplevet svigt eller mangel på hjælp i din kommune? Send os en mail eller SMS/MMS til 1224 (alm. takst)

0 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere