Fire ud af 10 er flove over at ryge

Fire ud af 10 er flove over at ryge og føler sig pressede til at kvitte smøgerne. Det viser en ny undersøgelse

Fire ud af ti rygere er flove over at ryge, viser ny undersøgelse. (Foto: Benjamin Kürstein)
Fire ud af ti rygere er flove over at ryge, viser ny undersøgelse. (Foto: Benjamin Kürstein)

Fire ud af 10 danske rygere er flove over deres last, og lige så mange føler sig presset til at kvitte smøgerne. Det viser en undersøgelse, lavet af eQuit.dk.

- Mange danske rygere skammer sig, og vi oplever dem ofte som én stor undskyldning og fyldt med nederlagsfølelser på grund af tidligere mislykkede rygestopforsøg, når de kommer på vores rygestopkurser, fortæller rygekonsulent i Sorø Kommune Trine Vindfeldt.

Hun er ikke overrasket over resultaterne af undersøgelsen omkring danskernes rygevaner, der netop er blevet foretaget af www.eQuit.dk.

- Rygning er blevet mere tabubelagt. Vi har fået færre rygere, og dem, der er tilbage, føler sig stigmatiserede som mennesker uden selvdisciplin og selvkontrol. Lidt ligesom mange overvægtige oplever det. Men det er en uhensigtsmæssig og fejlagtig opfattelse, for det handler i virkeligheden ikke kun om selvkontrol, men i lige så høj grad om forståelse for den afhængighed, som nikotin skaber i kroppen, siger hun og forklarer, at det er vigtigt at kende nikotinens virkning for at kunne arbejde med den og indarbejde nye vaner og rutiner.

Trine Vindfeldt mener, at nikotinafhængighed er stærkt undervurderet. Og at samfundet burde have mere forståelse og flere tilbud til de rygere, der gerne vil stoppe.

(Foto: Anders Find) Sundhed Så hurtigt virker dit rygestop

- Der er mange, som ikke er klar over, at nikotin er ligeså afhængighedsdannende som hårdere stoffer. Det er det første vi forklarer, når vi møder flove rygere, siger hun. Hun nævner, at kroppen udvikler tolerance overfor nikotin, så der skal mere til, for at få den samme virkning, hvilket også sker med hårdere stoffer.

Det at mange rygere føler sig flove og pressede til at stoppe er konsekvenserne af en langsigtet indsats på rygeområdet har haft blandt danskerne de sidste seks år siden rygeloven blev indført i 2007.

Dansk politik Sådan klarer Villy rygestoppet

- Det er blevet upraktisk at ryge på grund af de mange restriktioner. Men det har også betydet, at det er de hardcore rygere, der er tilbage. En stor del af rygerne i dag tilhører ressourceknappe og lavtuddannede grupper, selvom der selvfølgelig er rygere i alle samfundslag.

At e-cigaretter er den mest populære rygestopmetode efter kold tyrker, overrasker ikke Trine Vindfeldt.

- Nikotinplastre og tyggegummi var de mest brugte metoder for 10 år siden, men e-cigaretterne har overhalet dem, fordi de har den fordel, at de stadig giver rygerne oplevelsen af at have en cigaret mellem fingrene. Det er et nemt valg for mange. Hun er dog skeptisk overfor langtidseffekten af de elektriske cigaretter:

- Vi kender endnu ikke de skadelige effekter på sigt af et langvarigt forbrug af e-cigaretter. Hverken af de stoffer, der er i rygevæskerne eller af den damp, der inhaleres i lungerne. Ej heller kender vi skadevirkningerne af passiv rygning. Derfor kan vi ikke gå ud og anbefale e-cigaretter uden videre.

Er du ryger - og er du flov over at ryge? Eller er du ikke-ryger, og synes du, at det er pinligt for dem, der ryger? Debatter herunder

0 kommentarer
Vis kommentarer