Sundhedsminister lader alvorligt syge i stikken

Sundhedsminister Astrid Krag (SF) holder fast i, at dyr smertestillinde medicin skal erstattes med billigere præparater - det koster i dag alvorligt syge tusindvis af kroner hver måned

Sundhedsminister Astrid Krag mener stadig, at det er en god løsning, at patienter med stærke smerter skal bruge billigere præparater, selvom det kan koste dem tusindvis af kroner hver måned. (Foto: Jens Dresling)
Sundhedsminister Astrid Krag mener stadig, at det er en god løsning, at patienter med stærke smerter skal bruge billigere præparater, selvom det kan koste dem tusindvis af kroner hver måned. (Foto: Jens Dresling)

Sundhedsminister Astrid Krag (SF) har fået voldsom kritik, efter loven om tilskud til stærk smertestillende medicin blev ændret 1. marts 2013.

Ministeren lovede dengang, at patienter fortsat kunne få tilskud, men at det ikke længere ville blive givet automatisk. Patienterne skulle derimod søge via deres praktiserende læge.

Efter otte måneder viser det sig nu, at langt over halvdelen af de patienter, som har søgt tilskud, har fået afslag, og det betyder, at de selv må betale for den dyre medicin, som ifølge Foreningen af Kroniske Smertepatienter løber op i mellem 2.000 og 4.000 kr. om måneden.

Siden loven trådte i kraft, har Sundhedsstyrelsen modtaget 2470 ansøgninger fra kroniske smertepatienter. 1551 fik afslag. En af dem er Anni Jørgensen. Anni Jørgensen har to lægeerklæringer, som slår fast, at hun ikke uden videre kan skifte præparat, fordi det vil tage et år at blive trappet ud af det meget vanedannede morfinpræparat, hun får nu. Lægerne mener derfor, at hun er berettiget til et tilskud, indtil hun kan få den nye medicin.

Afslaget gør, at hun selv skal betale sin dyre smertemedicin - det koster hende 4.000 kr. om måneden, som hun skal finde i sin førtidspension.

Se også: Alvorligt syge må selv betale medicin

Men Sundhedsminister Astrid Krag (SF) forsvarer den nye lov.

- Jeg har forståelse for, at det kan være svært for patienter med kroniske smerter at skulle i gang med at skifte til nye præparater. Men samtidig er det vigtigt, vi løbende tager nye og billigere lægemidler i brug, når de ud fra en bred faglig vurdering er lige så gode som de produkter, der erstattes. Det er nødvendigt for at få mest muligt ud af vores sundhedskroner og sikre, at der også er råd til at bruge de nye og dyreste produkter dér, hvor der endnu ikke er billigere alternativer, siger Astrid Krag til Ekstra Bladet.Ifølge Foreningen af Kroniske Smertepatienter er der hovedsageligt tale om morfinpræparater, som er stærkt vanedannende, og det kan ikke bare tage mange måneder at trappe ud af medicinen. En patient skal typisk også afprøve mere end fem præparater, før vedkommende finder den medicin, som virker bedst.

Astrid Krag erkender, at ikke alle får tilskud til den ønskede medicin, men hun påpeger, at man kan få sin sag vurderet af Sundhedstyrelsen.

- Jeg har tidligere sagt, at det er muligt for patienter at søge Sundhedsstyrelsen, der har kompetencen til at træffe afgørelse i sager om tilskud til medicin, om individuelt tilskud. Det er stadig en mulighed at få foretaget den konkrete vurdering, men det er selvsagt ikke en garanti for et bestemt udfald, siger Astrid Krag, som mener, at hun ikke er alene om at tage ansvaret for lovændringen.

Se også: Medicin koster mange livet: DF kræver handling

Sundhedsminister Astrid Krag (SF) er for afventende, når bivirkninger og fejl ved indtagelsen af medicin skønnes at koste 3500 danskere livet årligt.

Sundhedsordfører for Dansk Folkeparti Liselotte Blixt har tidligere kritiseret Astrid Krag for, at hun ikke gør mere i sagen om de alvorligt syge, der nu selv må betale for deres medicin.

Men Astrid Krag afviser den kritik.

- Jeg vil i øvrigt minde om, at det var et enigt Folketing, inklusive Dansk Folkeparti, der i 2004 besluttede, at Sundhedsstyrelsen løbende skal revurdere, hvilken tilskudsstatus lægemidler skal have, siger hun til Ekstra Bladet.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere