Tandlæger: Handicappede ingen adgang

Kun hver sjette tandlæge i landets tre største byer har adgang for kørestolsbrugere og gangbesværede. Det er et kæmpe problem, mener Dansk Handicap Forbund

Kun 16 procent af tandlæger i landets tre største byer har adgang for handicappede. (Foto: Thomas Wilmann)
Kun 16 procent af tandlæger i landets tre største byer har adgang for handicappede. (Foto: Thomas Wilmann)

For kørestolsbrugere og andre, der har vanskeligt ved at gå på trapper, er det mere end almindeligt svært at finde en tandlæge i de store danske byer, der er nem at komme til.

En optælling fra Sundhed.dk viser, at kun 16 % af alle tandlæger i København, Aarhus og Odense tilbyder adgangsforhold til klinikken, der gør det muligt for kørestolsbrugere og dårligt gående at modtage tandbehandling. Ofte er problemet, at klinikkerne er placeret på 1. sal eller højere uden adgang via elevator.

I Dansk Handicap Forbund oplever man, at medlemmerne har rigtig svært ved at finde en egnet tandlæge.

Se også: Socialminister: Handicappede kan bare klage

- Det er ikke overraskende, at det ser sådan ud. Vi er nærmere overrasket over, at tallet er så højt, for vi oplever faktisk, at det er endnu værre, fortæller Sif Holst fra Dansk Handicap Forbund.

- De klinikker, der har adgang, ligger ikke jævnt fordelt i byerne - mange skal temmelig langt. Det har for eksempel været svært for mig at finde en tandlægeklinik i det indre København, fortsætter Sif Holst.

Se også: Kommune svinger sparekniven over de svageste

Dansk Handicap Forbund arbejder for, at flere klinikker får handicapadgang og dermed øger ligheden i sundhedsvæsnet.

- De dårlige adgangsforhold til tandlæger betyder, at mange opgiver at finde en tandlæge, fordi det måske tager en måned at finde en tandlæge, der både har tid og ordentlige adgangsforhold. Konsekvenserne er, at folk måske får dårlige tænder. Det kan vi ikke være bekendt, siger Sif Holst.

0 kommentarer
Vis kommentarer