110.000 danskere bor ulovligt i kælderen

Flere tusinde danskere bruger deres kælder til beboelse, selvom det både er ulovligt og kan være sundhedsskadeligt

110.000 danskere bor ulovligt i deres kælder, selvom det kan være farligt for helbredet - f.eks. hvis kælderen er inficeret med skimmelsvamp. (Foto: Ole Frederiksen)
110.000 danskere bor ulovligt i deres kælder, selvom det kan være farligt for helbredet - f.eks. hvis kælderen er inficeret med skimmelsvamp. (Foto: Ole Frederiksen)

Selv om det ikke er tilladt, kan det være fristende at vinde ekstra kvadratmeter ved at flytte soveværelset ned i kælderen eller lade teenageren skabe sig et frirum på den nederste etage. Og den fristelse falder de danske boligejere for i stor stil, viser en ny undersøgelse, som analyseinstituttet YouGov har lavet for Bolius Boligejernes Videncenter blandt 1.000 tilfældigt udvalgte boligejere.

22 procent af de boligejere, der har kælder, har indrettet kælderen med soveværelse eller andre opholdsrum, selv om den ikke er godkendt til beboelse. Det svarer til, at 110.932 danskere bruger deres kælder ulovligt.

Tallene overrasker ikke Bolius’ fagekspert Jeanette Standly Mikkelsen, der som rådgiver besøger boligejere over hele Danmark.

- Det kommer ikke bag på mig i forhold til alle de kældre, vi kommer ud til, hvor der er soveværelser og anden beboelse. Men jeg synes, det er et højt tal, siger hun.

Se også: Skimmelsvamp-mareridt endelig slut

Blandt boligejerne er der ringe forståelse for, at de ikke kan råde frit over kælderens kvadratmeter. Hele 68 procent mener således, at de bør have lov til at bruge kælderen, som de vil.

Sundhedsskadeligt

Men det er ikke bare ulovligt at bo i en kælder, det kan også være direkte farligt for helbredet.

Ifølge Torben Sigsgaard, som er professor ved Institut for Folkesundhed ved Aarhus Universitet, er de fleste kældre slet ikke indrettet til beboelse. Ofte mangler der både lys og udluftning, og mange husejere døjer oven i købet med oversvømmelse.

- De fleste kældre er svære at holde tørre og tætte, og skimmelsvamp trives i fugtige rum. Heldigvis kan man tydeligt både se og mærke skimmelsvamp, og selv om nogen ikke reagerer på svampesporerne, vil de fleste opleve astma-lignende symptomer, siger Torben Sigsgaard, som understreger, at symptomerne forsvinder så snart, man ikke længere bliver udsat for skimmelsvamp.

Se også: Sundhedsfare jager folk ud af boliger

Mindst lige så alvorligt er det, at mange huse er forurenet med gasarten Radon, og specielt i kælderetagen vil der være høje koncentrationer. Men i modsætning til skimmelsvamp kan man ikke hverken se eller lugte Radon, og konsekvenserne opdager man først, når skaden er sket.

- Radon giver kræft senere i livet – især hvis man er ryger, siger Torben Sigsgaard.

Når boligejerne alligevel rykker dyne og hovedpude ned i kælderen, sker det typisk som en nødløsning på et pladsproblem, vurderer Jeanette Standly Mikkelsen.

- Jeg tror, det er et spørgsmål om penge for langt de flestes vedkommende. For jeg tror ikke, der er nogen, der ønsker at bo i en mørk kælder, siger Jeanette Standly Mikkelsen.

Det viser undersøgelsen

28 procent af boligejerne har kælder i boligen

18 procent af kældrene er godkendt til beboelse

Af de boligejere, der bruger kælderen til beboelse, har 57 procent ikke fået den godkendt.

22 procent af alle, der har kælder, bruger den ulovligt. Det svarer til 110.932 boligejere.

68 procent mener, at boligejere selv skal kunne bestemme, om de vil bruge kælderen til beboelse eller ej.

0 kommentarer
Vis kommentarer