Så lidt kaffe spolerer din nattesøvn

Hvis du drikker kaffe helt op til seks timer, før du går i seng, er der stor risiko for, at du får en søvnløs nat

Hvis du drikker kaffe helt op til otte timer, før du går i seng, kan det give søvnproblemer, viser ny undersøgelse. (Foto: roy Morsch)
Hvis du drikker kaffe helt op til otte timer, før du går i seng, kan det give søvnproblemer, viser ny undersøgelse. (Foto: roy Morsch)

Har du problemer med at falde i søvn om aftenen, eller vågner du midt om natten og kan ikke sove mere? Måske ligger forklaringen i en kaffekop.

Et helt nyt, men lille studie med koffeinpiller viser, at selv om der er seks - otte timer til, at du skal i seng, så kan to til tre kopper kaffe i den grad spolere din nattesøvn. Det skriver dagens.dk.

- Hvis man drikker en stor kop kaffe på vej hjem fra arbejde, så kan det have de samme negative virkninger på søvnen, som hvis man indtog koffein tættere på sin sengetid, siger forskningschef Christopher Drake fra The Henry Ford forskningscenter i Detroit til Journal of Clinical Sleep Medicine.

Se også: Kaffedrikning øger risiko for lav fødselsvægt markant

- Folk har en tendens til at være mindre tilbøjelige til at registrere de ødelæggende virkninger af koffein, når det tages om eftermiddagen, siger Christopher Drake på baggrund af den nye undersøgelse, der involverede 12 raske mennesker med et normalt søvnmønster.

Under forsøget fik hver deltager tre koffeinpiller om dagen i fire dage. Pillerne blev taget henholdsvis seks timer før sengetid, tre timer før sengetid og umiddelbart før sengetid.

En af de tre piller indeholdt 400 milligram koffein, der svarer til to til tre kopper kaffe, mens de andre to var koffeinfri snydepiller. På en af de fire dage var alle tre piller placebo.

Se også: Så farlige kan energidrikke være for dig

Forskerne siger, deltagernes søvn blev afbrudt, uanset hvornår de tog koffeinpillen. Selv når de tog pillen seks timer før sengetid, så mistede de mere end en times søvn i løbet af natten.

Resultaterne viser, at man bør undgå koffein efter kl. 17, hvis man vil have en god nats søvn.

- De fleste mennesker har oplevet søvnløshed efter at have drukket kaffe om aftenen, siger doktor Len Horovitz fra Lenox Hill Hospital i New York City. Han siger, at undersøgelsen bekræfter, at indtagelse af koffein selv sent om eftermiddagen og om aftenen helt sikkert har en negativ indvirkning på både søvnkvalitet og kvantitet.

Virkningerne kan vare op til 12 timer, og derfor skal man begrænse sit indtag af koffein mindst otte timer før sengetid, mener forskerne.

Ifølge forskerne sker der dog ikke noget ved at drikke morgenkaffe. De tidlige morgendråber påvirker tilsyneladende ikke at påvirke søvnmønsteret.

0 kommentarer
Vis kommentarer