Så vildt forurener dit kalenderlys

Stearinlys forurener langt mere end både cigaretrøg og bilos i myldretiden, viser undersøgelse fra Statens Byggeforskningsinstitut

Stearinlys forurener mere end cigaretrøg, viser ny undersøgelse. (Foto: Peter Mydske)
Stearinlys forurener mere end cigaretrøg, viser ny undersøgelse. (Foto: Peter Mydske)

Danskerne elsker at tænde stearinlys i juletiden, men de færreste er klar over, at indeklimaet forurenes mere af stearinlys end cigaretrøg.

Undersøgelser fra Statens Byggeforskningsinstitut viser, at koncentrationen af ultrafine partikler, som afledes af tændte stearinlys, ligger på 240.000 partikler/cm3. Til sammenligning ligger det tilsvarende tal ved cigaretrygning på 213.300 partikler/cm3.

Se også: Julelys i lungerne

Uanset hvilke typer af lys som tændes, vil der altid blive udledt ultrafine partikler. Alligevel er der stor forskel på, hvor mange partikler de forskellige former for lys udleder, og John Sørensen opfordrer derfor også til overveje vores forbrug af stearinlys i december.

- Når vi slukker vores stearinlys, eksploderer antallet af partikler. Osen fra gløden indeholder tjærestoffer og organiske forbindelser, som er usunde for os. Der er ikke mange, som tænker over det, men et kalenderlys af stearin udleder iflg. Statens Byggeforskningsinstitut flere ultrafine partikler end en tændt cigaret, hvilket burde få flere til at overveje deres forbrug af stearinlys her i december, siger John Sørensen.

Seks råd til at mindste partikelforureningen i julen

1) En for stor flamme betyder mere sod, hvilket medfører større partikeludledning. Derfor skal vægen på lyset holdes kort.

2) Undgå stearinlys og kig hellere på lys af fx dokumenteret ren soya, da det soder mindre, og udleder ca. 100 gange færre partikler.

3) Undgå at lad lyset stå i træk – eller oven på en varm radiator – da det får lysflammen til at blafre, hvilket får lyset til at sode mere.

4) Beskær kanterne på dine lys, så flammen ikke brænder ned i et hul. Mindre ilt til flammen er ensbetydende med mere sod.

5) Undgå at puste lyset ud men sluk hellere lyset med en lyseslukker eller mellem to fingre.

6) Luft ud, når du har haft lys tændt, så de fleste partikler kan fjernes. Det gælder også, hvis man bor ud til en trafikeret vej, da et stearinlys stadigvæk udleder langt flere partikler end baggrundsniveauet fra bytrafik.

0 kommentarer
Vis kommentarer