Sosu'er vil hjælpe borgere med sex

Tre ud af fem sosu'er føler sig ikke fagligt klædt på til at tackle borgernes seksualitet, og nu vil FOA have sex på skoleskemaet

Sosu'er føler sig ifølge en ny FOA-undersøgelse ikke rustet til at tage sig f.eks. handicappedes lyst til sex. (Foto: Mika)
Sosu'er føler sig ifølge en ny FOA-undersøgelse ikke rustet til at tage sig f.eks. handicappedes lyst til sex. (Foto: Mika)

Tre ud af fem sosu’er føler sig ikke fagligt klædt på til at tackle borgernes seksualitet. Det skriver Fagbladet FOA på baggrund af en ny medlemsundersøgelse, der bygger på svar fra ansatte i ældreplejen, psykiatrien og specialområdet.

Ifølge formanden for Sosu-sektoren i FOA, Karen Stæhr, er det vigtigt, at sosu-hjælpere og -assistenter kan rumme borgernes seksualitet.

- Jeg mener, at emnet skal ind som et element på grunduddannelserne, og samtidig skal der være mulighed for efterfølgende at tage kurser i seksualitet, så der er nogle på arbejdspladsen, der kan formidle viden til kollegaerne, siger hun.

Se også: Hjerneskadet fodboldikon fængsles til sin kørestol

Men undervisning i seksualitet er ikke obligatorisk. Social-og sundhedsskolerne har pligt til at følge kompetencemålene i uddannelsesordningen, men her er seksualitet ikke nævnt.

Sexolog og sosu-assistent Mille Idehen har undervist på flere sosu-skoler, hvor hun har oplevet, at eleverne efterspørger viden.

- De studerende vil gerne have undervisning i seksualitet, fordi de ved, at de kommer til at arbejde med det i praksis. Men uden uddannelse inden for området aner de ikke, hvordan de skal håndtere det, siger hun.

31-årige Peder Mondrup er spastisk lammet og bor på bostedet Koglerne i Jyllinge, hvor beboerne får hjælp til at udleve deres seksualitet.

Se også: Kommunal chef: Livskvalitet er Michaels eget ansvar

- Her er jeg blevet et helt andet menneske, og jeg vil gerne slå et slag for, at flere bliver uddannet i håndtering af seksualitet, siger han til Fagbladet FOA.

På Koglerne taler de ikke bare om seksualitet, men hjælper også med at bestille prostituerede og købe sexlegetøj.

Ifølge pædagog og seksualvejleder Jeannette Bramming, der arbejder på bostedet, kan det have store konsekvenser, hvis ikke der bliver taget hånd om seksualiteten.

- Borgerne kan blive aggressive eller triste og indelukkede. Men de ved ikke nødvendigvis selv, at deres adfærd kan skyldes, at deres seksualitet er undertrykt. Derfor er det vores opgave som fagpersoner at lære dem om deres krop og seksualitet, siger hun.

Undersøgelsen bygger på svar fra 1.230 FOA-medlemmer.

0 kommentarer
Vis kommentarer