Børn af alkoholikere lider mest i julen

Julen er den tid på året, hvor flest børn af alkoholikere søger hjælp

Julen kan være forfærdelig for børn af alkoholikere, og rådgivningscenteret TUBA oplever en stigning i henvendelser på 25 procent. (Foto: Pelle Rink)
Julen kan være forfærdelig for børn af alkoholikere, og rådgivningscenteret TUBA oplever en stigning i henvendelser på 25 procent. (Foto: Pelle Rink)

De fleste børn glæder sig til december, hvor de skal åbne julekalender og have adventsgaver. Men for børn af alkoholikere er julen hverken sød eller glad. Det er snarere nedtælling til en af de værste dage i året, og det afspejler sig i antallet af henvendelser til TUBA – Terapi og rådgivning for unge, der er børn af alkoholmisbrugere.

I gennemsnit er der 25 procent flere, som søger hjælp hos TUBA i den ellers så søde juletid, og allerede i november handler mange terapisamtaler om konkrete råd til at komme igennem julen. En juleaften i et misbrugshjem er nemlig ikke, som den er i andre familier.

Se også: Børn af alkoholikere bliver ladt i stikken

Den eller dem, der drikker, drikker endnu mere. Kaos i familien bliver større. Helt konkret skal de unge forholde sig til flere skænderier, putte forældrene i seng, hvis de bliver for fulde og måske sidde alene allerede kl. 21 med gaver, som stadig er pakket ind.

- I TUBA hjælper vi i stedet de unge med at finde en plan B for juleaften, hvis den bliver for uoverskuelig. Det kan være at lave en aftale med en veninde om at komme derover, hvis alkoholen fylder for meget, eller at sørge for at have adgang til en bil, så man kan komme væk, fortæller Henrik Appel, der er landsleder i TUBA.

Se også: Frygten lurede konstant Frygten lurede konstant

Små ændringer gav en god jul
En plan B var lige netop, hvad der reddede Mathias Myrfelds juleaftner. Efter han begyndte i TUBA for to år siden, fik han ene mand ændret spillereglerne for juleaften i familien. Ellers ville han have holdt jul alene.

Se også: S: Kommunerne må hjælpe alkoholikerbørn S: Kommunerne må hjælpe alkoholikerbørn

- Jeg tog en snak med hver og en af gæsterne om, at jeg gerne ville have andre boller på suppen. Det var små ændringer som for eksempel., at maden ikke behøvede stå på bordet kl. 18, for det skabte for meget stress osv.

- Men vigtigst var nok, at vi alle sammen gav hinanden hånd på, at vi ikke skulle drikke så meget. Det har ændret det hele for mig, fortæller 26-årige Mathias, der de sidste par år har glædet sig til juleaften, fordi han har fået hjælp til at lave sin egen drejebog for aftenen.

0 kommentarer
Vis kommentarer