Derfor virker influenzavacciner ikke på mænd

Mænd har endnu ringere gavn af influenzavaccine, end kvinder har. Forskere mener, at de nu har fundet ud af hvorfor

Mænd har endnu ringere gavn af influenzavaccine, end kvinder har. Forskere på Standford University mener, at de nu har fundet ud af hvorfor, og de lufter ideen om, at mænd måske bare skal have dobbelt dosis, eller at man måske ligefrem bør sænke testosteronindholdet i mænds blod, før man vaccinerer dem.

Det mandlige hormon testosteron skaber gener i immunsystemet, som betyder, at der er mindre reaktion på vaccinen. Mænd har med andre ord færre antistoffer i kroppen.

- Typisk reagerer mænds immunforsvar dårligere på infektioner og vaccine end kvinders, forklarer David Furman, der har ledet undersøgelsen på Standford.

For eksempel er mænd mere modtagelige overfor bakterielle, virus-, svampe- og parasitære infektioner end kvinder. Og mænds immunforsvar reagerer ikke så kraftigt som kvinders på vaccinationer mod influenza, gul feber, mæslinger, hepatitis og mange andre sygdomme.

Dobbelt dosis
For at gennemføre undersøgelsen, der er offentliggjort i tidsskriftet Proceedings of the National Academy of Sciences, har forskerne analyseret blod hos 90 voksne, som alle havde modtaget en influenzavaccination.

Læs også: Goji-bær styrker influenza-vaccine

Mænd med det højeste testosteron-niveau havde den ringeste reaktion på vaccinen. Testosteron er forbundet med klassiske mandlige karakteristika som muskelstyrke, skægvækst og mentale særkender som at være indstillet på at tage en risiko.

Læs også: Dit spyt kan beskytte dig mod influenza

- Vi fandt en række gener hos mænd, som gav årsagen til den dårlige reaktion på vaccinen, men de samme gener reagerede ikke på vaccinen hos kvinder. Nogle af de gener er reguleret af testosteron, siger Furman.

Det er med andre ord testosteronet, der påvirker generne på en sådan måde, at kroppen ikke reagerer tilstrækkeligt på vaccinen.

Dette fund får, ifølge David Furman, en masse implikationer for videre forskning i vacciner.

Læs også: Mænd meget hårdere ramt af forhøjet kolesterol

Han mener, at det måske vil få den betydning, at mænd får dobbelt dosis, eller at man sænker testosteronniveauet. Furman understreger dog, at billedet er uklart, og at mænds svagere reaktion kun gælder for visse influenzavacciner, hvilket forskerne ikke har nogen forklaring på.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere