Julen er den farligste tid på året

Flest mennesker dør i tiden omkring jul og nytår - og ingen ved hvorfor

Julen er hjerternes fest - men det er også den tid på året, hvor flest hjerter holder op med at slå. (Foto: Claus Bonnerup)
Julen er hjerternes fest - men det er også den tid på året, hvor flest hjerter holder op med at slå. (Foto: Claus Bonnerup)

Julen er den tid på året, hvor flest mennesker kommer af dage. Et amerikansk studie har vist, at den søde højtid også er den tid, hvor flest mennesker dør i forhold til noget andet tidspunkt på året.

Forskere, der er tilknyttet University of California i San Diego, gennemgik tusindvis af dødsattester og kunne konstatere, at dødsårsagerne spænder lige fra kræft over alderdom til luftvejssygdomme eller akutte indlæggelser, der ender med døden. Den forhøjede dødsrate gælder alle aldersgrupper, undtagen børn. Det skriver CNN.

Se også: 6 gode råd: Sådan undgår du mavepine i julen

Undersøgelsen understøtter konklusionen fra et britisk studie tidligere i år, der afslørede, at mennesker, der indlægges akut på hospitalet i juletiden, har større risiko for at dø end mennesker, der indlæges på noget andet tidspunkt på året.

Stress eller tøven
Undersøgelserne giver dog ikke noget entydigt svar på, hvorfor dødeligheden stiger i julen. Der er flere teorier, men ingen, som kan bevises at være årsagen.

En teori lyder, at mennesker er mere stressede og somme tider deprimerede i juletiden. En anden går på, at koldt vejr er med til at slå folk ihjel, hvis de er alvorligt syge. Denne teori er dog tilbagevist af et amerikansk lægehold, der kunne konstatere, at der døde færre i juletiden i det nordlige USA op mod grænsen til Canada end i det varme syd.

Se også: Sådan kommer du ovenpå efter julefrokosten

Samme lægehold undersøgte også, om de store mængder usund mad, som mange spiser i juletiden, havde indflydelse. Men dødeligheden steg også blandt dem, der ikke spiste mere end til hverdag og hos patienter, der var indlagt og derfor ikke havde mulighed for at foræde sig i julemad.

Lægernes teori er derfor, at de høje dødstal er en kombination af underbemanding i sundhedssystemet og patienternes egen tøven med at reagere. I juletiden er man tilbøjelig til at vente med at gå til lægen eller tilkalde hjælp, selvom man er dårligt tilpas. Og når man indlægges, er der mindre mandskab til at gribe hurtigt ind, lyder forklaringen.

0 kommentarer
Vis kommentarer