Sådan påvirker dine følelser din krop

Dine følelser kan mærkes fysisk i din krop, og det er ikke uden grund

Dette foto fra Aalto universitet viser, hvordan deltagerne følte, at deres kroppe blev påvirket af de følelser, som forskerne påvirkede dem med. (Foto: Aalto Universitet)
Dette foto fra Aalto universitet viser, hvordan deltagerne følte, at deres kroppe blev påvirket af de følelser, som forskerne påvirkede dem med. (Foto: Aalto Universitet)

Vore følelser påvirker fysisk vores krop på forskellige måder, som finske forskere nu har kortlagt. Gennem test af forsøgspersoner har forskerne stedfæstet, hvordan vore følelser er forbundet med kroppen.

På grafikken ses, hvordan de forskellige følelser mærkes i vores krop - baseret på interviews med forsøgsdeltagerne, som blev påvirket med forskellige følelser.

Følelser er en måde at sikre, at vores mentale og også kropslige tilstand kan klare de udfordringer, som omgivelserne påvirker os med. Det udmønter sig eksempelvis i, at angst kan opleves som smerter i brystet, mens forelskelse kan udløse varme, behagelige fornemmelser i hele kroppen.

Læs også: 10 madvarer, der kan forbedre dit humør

Og de fleste følelser viser sig ifølge forskere fra Aalto Universitet faktisk bogstaveligt talt at blive oplevet gennem kroppen.

På tværs af kulturer
Undersøgelsen blev gennemført samtidigt blandt over 700 forsøgspersoner fra Finland, Sverige og Taiwan. Forskerne skabte forskellige følelsesmæssige tilstande hos deltagerne, hvorefter deltagerne på en computer med billeder af menneskekroppe blev bedt om at farve de kropsdele, hvor de følte stigende eller faldende aktivitet.

Forskerne fandt, at de mest almindelige følelser udløser stærke kropslige fornemmelser, og den kropslige kortlægning af disse fornemmelser viste sig at være forskellig for forskellige følelser.

Den kropslige fornemmelse af følelserne var imidlertid næsten den samme på tværs af forskellige vesteuropæiske og østasiatiske kulturer, hvilket beviser at følelser og deres tilsvarende kropslige udtryk er biologisk bestemt.

Læs også: Er din personlighed årsag til din overvægt

- Følelser justerer ikke kun vores mentale, men også vores kropslige tilstande. På den måde hjælper følelserne os til at reagere hurtigt på farer og også muligheder som behagelige sociale interaktioner. Bevidsthed om de tilsvarende kropslige forandringer kan efterfølgende udløse de bevidste følelsesmæssige fornemmelser som eksempelvis følelse af lykke, fortæller adjunkt Lauri Nummenmaa fra Aalto Universitet.

- Resultaterne har store konsekvenser for vores forståelse af virkningerne af følelser og deres kropslige grundlag. Og samtidig hjælper resultaterne os til at forstå forskellige følelsesmæssige forstyrrelser og giver os nye værktøjer til at stille diagnoser.

Læs også: 10 måder du selv kan behandle en depression

Resultaterne er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Proceedings of National Academy of Sciences.

kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Jonas Skov Nielsen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen