Svineinfluenza har ramt Danmark

Statens Seruminstitut har registreret en fordobling i antallet af smittede i uge seks

Chancen for en reel svineinfluenzaepidemi er større, hvis det bliver dårligt vejr. Det dårlige vejr holder os indendøre, hvor smittefaren er større. (Arkivfoto: Colourbox)
Chancen for en reel svineinfluenzaepidemi er større, hvis det bliver dårligt vejr. Det dårlige vejr holder os indendøre, hvor smittefaren er større. (Arkivfoto: Colourbox)

Svineinfluenzaen, der i 2009 fik det noget mindre charmerende navn H1n1, er over Danmark. Det bekræfter Statens Seruminstitut over for Ekstra Bladet

- Det er en influenzatype, som vi faktisk ser i Danmark. Vi har registreret en fordobling af svineinfluenza fra uge fem til uge seks. Det er den sædvanlige vinterinfluenza, vi ser, men det er klart, at historien er mere interessant, når vi kalder den svineinfluenza, siger Kåre Mølbak, overlæge ved Statens Seruminstituts afdeling for Infektionsepidemiologi.

Svineinfluenzaen blev verdensberømt i 2009, hvor den udviklede sig fra at smitte fra dyr til mennesker, til at smitte fra menneske til menneske som noget helt nyt. I løbet af kort tid forvandlede sygdommen sig til en global epidemi, også kaldet en pandemi, hvor millioner af mennesker pludselig var smittet.

Vi skal dog ikke forvente at opleve noget lignende i år, lyder det fra Statens Seruminstitut.

- Den har besøgt os nogle gange siden 2009 som sæsoninfluenza, og typen af influenza skifter typisk fra år til år. H1N1 er med i årets influenzavacciner og gør, at mange kan modstå den bedre, siger Kåre Mølbak.

Helt normalt nogen dør
Svineinfluenzaen har i løbet af årets vinter hærget både Sverige og Finland, hvor henholdsvis tre og fire mennesker har mistet livet på grund af sygdommen. I Sverige anbefaler sundhedsmyndighederne, at alle over 65 år og gravide i 16. uge bliver vaccineret.

- Er der fare for, at årets svineinfluenza kan blive til en epidemi i Danmark?

- Man skal aldrig sige aldrig, men det bliver nok lige som i de andre nordiske lande, hvor vi ikke kan kalde det for en epidemi. Der er i øjeblikket nogen spredning af influenza i Danmark, men det er slet ikke på det niveau, som vi havde sidste vinter. Jeg vil erfaringsmæssigt vurdere, at vi ikke kommer særlig højt op i år. Det er min fornemmelse, men man skal aldrig være skråsikker.

- Hvad skal der til for at svineinfluenzaen forvandle sig til en epidemi i Danmark?

- Vi får sjældent de store udbrud, når influenzaen kommer så sent. Så skal de være fordi, at vintervejret driller. Hvis børnene i børnehaverne kommer udenfor, så har de tendens til at smitte mindre. Hvis de bliver holdt indenfor på grund af dårligt vejr, så holder det bedre ved og kan sprede sig til forældrene. Det ser vi tit. Vinterferien giver også et momentum, som kan tage pusten af spredningen.

- Hvis smitten breder sig i Danmark, er der så risiko for dødsfald?

- Der vil altid være dødsfald i forbindelse med influenza, men vi har ikke set tegn på overdødelighed i år. Det er helt på det sædvanlige, siger Kåre Mølbak.

0 kommentarer
Vis kommentarer