Overlæge om død dansker: Sådan dør man af valmue-te

Valmue-te kostede muligvis en 26-årig dansk turist livet, men det sker meget sjældent, forklarer læge

Tasmanien er den største producent af opium-valmuer i verden. (Foto: Thomas Sjørup)
Tasmanien er den største producent af opium-valmuer i verden. (Foto: Thomas Sjørup)

Ved du noget? Mail til 1224@eb.dk eller sms 1224 (almindelig sms-takst)

Et rejseophold i Tasmanien endte tragisk, da en 26-årig dansk mand tilsyneladende valgte at fremstille te af valmuer muligvis i sin søgen efter rus.

I valmuer findes der opium, og i opium er der morfin. Det var højst sandsynligt derfor en morfin-overdosis, der endte med at tage livet af danskeren, forklarer Peter Ege, tidligere socialoverlæge hos Københavns Kommune.

- Hvis man ryger, så får man en hurtigere og mere kontrolleret rus. På den måde kan folk også kontrollere, hvor store mængder de indtager.

- Det kan være svært at vide, hvor stærk koncentrationen er, når man laver te af valmuer. Og når det først kommer ind, kan man intet gøre, fortæller den tidligere socialoverlæge.

Ifølge Peter Ege var valmue-te et kendt fænomen i Danmark i 1970'erne, hvor misbrugere hoppede ind på de danske opiummarker for at stjæle valmuekapsler. Men det kan man ikke længere.

Ekstrem uheldig
Peter Ege mener, at den nu døde dansker muligvis har været ekstrem uheldig, fordi det generelt er ret ufarligt.

- Det er ekstremt sjældent, at folk dør på den måde.

Se også: Dansk turist død af valmue-te

Alligevel er det tredje dødsfald på tre år, som skyldes valmuer, der er omdannet til drikkevarer.

Hvis man dør af morfin overdosis, er der to måder, man kan dø på, forklarer lægen.

- Enten falder man stille og rolig i søvn og holder op med trække vejret. Eller også brækker man sig ned i sine egne lunger - en slags indre druknedød.

- Men uanset hvad, så er det en rolig død, hvor man heller ikke mærker nogen form for kvælningsfornemmelse, fortæller lægen.

Lå bevidstløs i mange timer
Peter Ege fastslår, at der typisk går mange timer, før man holder op med at trække vejret, når man har fået en overdosis.

- Generelt er der god tid til at redde en person, som har fået en morfinoverdosis, fortæller han.

Alligevel var det for sent, da rejsekammeraten fandt sin den 26-årige. Politiet oplyser til australske lokale medier, at han fandt sin kammerat i sin autocamper klokken 9 i morges lokal tid.

De to havde slået lejr i Oatlands, der ligger godt 80 kilometer nord for Hobart, den største by på Tasmanien. Netop Tasmanien er kendt for at være den største producent af opium-valmuer i verden.

Ved du noget? Mail til 1224@eb.dkeller sms 1224 (almindelig sms-takst)

0 kommentarer
Vis kommentarer