Sødemiddel farligt for syge og svage

Forskere konkluderer, at sukralose bør indtages med forsigtighed af udsatte grupper

Sukralose er baseret på almindeligt sukker, og derfor har man troet det var 'næsten' naturligt, men kritikere kalder det lige så naturligt som klor-vand i svømmehallen. Foto: Polfoto
Sukralose er baseret på almindeligt sukker, og derfor har man troet det var 'næsten' naturligt, men kritikere kalder det lige så naturligt som klor-vand i svømmehallen. Foto: Polfoto

Det kunstige sødemiddel sukralose er ikke bare en harmløs erstatning for sukker, men en biologisk aktiv forbindelse, der kan påvirke stofskiftet, balancen i mave-tarmsystemet og virkningen af medicin.

Det viser en større analyse af hundredevis af undersøgelser offentliggjort i videnskabelige tidsskrifter, som Susan S. Schiffman, der er en internationalt kendt forsker i sødemidler, har gennemgået sammen med dr. Kristina I. Rother fra det amerikanske sundhedsministeriums National Institutes of Health (NIH).

Forskerne mener at sukralose har mange af de samme karakteristika, som pesticider og industrikemikalier og opfordrer myndighederne til at genoverveje tilladelserne til at producere og bruge sødemidlet.

Sukralose søder 600-700 gange mere end sukker og fire gange mere end aspartam og bruges derfor i ganske små mængder. Sukralose er bedst kendt under produktnavnet Splenda og bruges flittigt i lightprodukter - bl.a. i bagværk fordi det ikke påvirkes af høje varmegrader, men også i alt lige fra slik til morgenmadsprodukter og i sodavand.

Det har været godkendt i EU siden 2004 med E-nummeret E955 og laves syntetisk ved i en kompliceret proces at tilføje tre klorin-atomer til et molekule i sucrose (almindeligt bordsukker). Da det er baseret på almindeligt sukker opfatter mange det næsten som naturligt – i hvert fald mere naturligt end aspartam. Kritikere påpeger dog at det er lige så naturligt som klor-vandet i svømmehallen.

Øget diabetes-risiko

Da sukralose ikke indeholder kalorier og ikke burde påvirke insulin-produktionen har det været særligt populært hos diabetikere med trang til søde kager, men i 2012 viste en undersøgelse, at overvægtige, der brugte sukralose fik forstyrret deres insulinproduktion.

Læs også: 11 madtips til at sænke dit kolesteroltal

Dyreforsøg har vist, at mave-tarmkanalen og bugspytkirtlen kan detektere søde fødevarer og drikkevarer med receptorer, der er næsten identiske med dem i munden. Det kan være årsag til en øget frigivelse af hormoner som insulin. Nogle dyreforsøg har også fundet, at når receptorer i tarmene aktiveres af kunstige sødemidler, øges optagelsen af glucose også.

Læs også: 12 råd til at undgå det skjulte sukker

Og det er noget af det samme, den nye gennemgang, som netop er offentliggjort i tidsskriftet Journal for Toxicology and Environmental Health, viser.

Nogle af de biologiske virkninger af sukralose som Schiffman og Rother opgør er:

  • ændringer i blodets indhold af insulin, blodsukker og GLP-1 (glucagon-lignende peptid 1), der har betydning for diabetes-risikoen
  • omsætning af sukralose i mavetarmkanalen til metabolitter (mellemstadier i stofskiftet), hvis identitet og sikkerhedsprofil er ukendte
  • påvirkning af enzymer i mave-tarmkanalen, der kan begrænse virkningen af medicin
  • reduktion i antallet af og balancen af gavnlige bakterier i mave-tarmkanalen
  • vævsændringer i mave-tarmkanalen
  • mutagene ændringer, nedbrydning og generering af en type af - formentlig - kræftfremkaldende forbindelser kaldet kloropropanoler under bagning

Ifølge de to forskere opstår mange af disse problemer allerede ved doser, som er godkendt af de forskellige sundhedsmyndigheder.

Læs også: 10 sunde grunde til at spise valnødder

Forskerne konkluderer, at der er behov for en omhyggelig revurdering af sikkerheden om brugen af sukralose for især børn, ældre, ammende mødre, diabetikere, kræftpatienter og personer, der tager medicin.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere