Studie: Hovedpinepiller kan give hjerneskader

Forskere har påvist med forsøg på mus, at hovedpinepiller med det aktive stof Paracetamol kan forårsage hjerneskader

Forsøg med mus viser, at stoffet Paracetamol kan forårsage funktionsnedsættelse. Forskere opfordrer til at vise agtpågivenhed (Foto: POLFOTO)
Forsøg med mus viser, at stoffet Paracetamol kan forårsage funktionsnedsættelse. Forskere opfordrer til at vise agtpågivenhed (Foto: POLFOTO)

Stoffet Paracetamol kan give varige hjerneskader på mus. Det er konklusionen på et studie, som forskere ved Uppsala-universitet i Sverige har lavet.

I forbindelse med studiet har forskerne givet Paracetamol til helt unge mus i samme doser, som generelt anbefales til børn.

Se også: Ny rapport: Smertestillende piller kan være livsfarlige

Forskerne er kommet frem til, at Paracetamol kan forårsage 'kognitive funktionsnedsættelser' som nedsat indlæringsevne, ligesom hukommelsen kan påvirkes, og der kan ske ændringer i den måde, musene reagerer på stoffet, når de bliver ældre.

Resultatet er interessant, fordi rigtig mange af de hovedpiller, der kan købes i håndkøb i Danmark, indeholder Paracetamol. Det gælder for eksempel pillerne Panodil, Pamol og Pinex, der alle kan købes uden recept.

Ikke for at skræmme
Men over for Ekstra Bladet understreger en af forskerne bag studiet, Henrik Viberg, adjunkt og ph.d. inden for miljøtoksologi ved Uppsala universitet, at der ikke er tale om en skræmmekampagne.

- Paracetamol er et godt stof med mange vigtige formål. Vores intention er ikke at diskutere en tilbagetrækning fra markedet eller at fortælle folk, at de slet ikke skal bruge Paracetamol.

DOKUMENTATION:Læs en opsummering af studiet her

- Formålet er at skabe bevidsthed blandt læger og at fordre mere forskning på området, så vi kan lære mere om stoffet, og om hvordan det skal bruges, fastslår han.

Mangler menneskeforsøg
Henrik Viberg sætter samtidig en tyk streg under, at forsøgenes resultater ikke nødvendigvis betyder, at der er fare på færde, når babyer eller små børn får piller med Paracetamol.

Se også: Minister: Store pakker smertestillende skal på recept

- Du kan aldrig overføre resultater fra eksperimenter med mus direkte til mennesker. Men resultaterne indikerer, at mennesker muligvis også bliver påvirket af behandling med Paracetamol i kritisk vigtige faser af deres liv, siger Henrik Viberg.

Rettelse: I en tidligere version blev Politiken citeret for at skrive, at en dansker i gennemsnit spiser 166 hovedpinepiller om året. Ved eftersyn viser det sig ifølge tal fra Statens Serum Institut, at hver dansker i gennemsnit købte - og ikke nødvendigvis indtog - 166 hovedpinepiller i 2012.

Tallene viser desuden, at cirka en tredjedel af de smertestillende piller blev købt på recept, mens resten røg over disken i detailhandlen.

0 kommentarer
Vis kommentarer