Nyt studie: Rygning gør dine børn fede

Engelske forskere har fundet en sammenhæng mellem fædres rygning og deres drengebørns vægt

Studiet viste, at drenge, hvis fædre startede med at ryge, før de fyldte 11 år, fyldte markant mere i landskabet. I aldersgruppen 13 til 15 år var disse drenges livvidde i gennemsnit 4,8 centimenter større end hos de andre drenge i studiet. (Foto: AP/Frank Augstein)
Studiet viste, at drenge, hvis fædre startede med at ryge, før de fyldte 11 år, fyldte markant mere i landskabet. I aldersgruppen 13 til 15 år var disse drenges livvidde i gennemsnit 4,8 centimenter større end hos de andre drenge i studiet. (Foto: AP/Frank Augstein)

Er du mand? Er du overvægtig?

Kan du svare ja til begge spørgsmål, så skulle du måske spørge din far, om han tilfældigvis startede med at ryge i en ung alder.

Forskere fra University of Bristol har netop offentliggjort resultaterne fra et studie, som peger på, at der er en sammenhæng mellem fædres rygevaner og deres sønners vægt.

Læs forskernes artikel om studiet her.

Forskerne har over flere år fulgt 9886 fædre og deres børn. Fædrene blev blandt andet spurgt, om de var eller havde været rygere samt om hvornår, de startede med den usunde vane. Samtidig målte man børnenes vægt hvert andet år, fra de var syv til 17 år gamle.

En udsendelse i tv fik for alvor motiveret Sabrina Skytt Larsen til at tabe sig. Efter otte uger på 5:2-kuren er det da også lykkedes. (Foto: Tariq Mikkel Khan) Vagthund Min værste frygt var at dø af fedme

166 af de deltagende fædre var allerede begyndt at ryge, før de fyldte 11 år. De drengebørn, som disse mænd havde fået, var signifikant federe end studiets andre drengebørn. Fra alderen 13 til 17 år havde disse drenge hele fem til ti kilo mere fedt på kroppen end de andre børn.

Gen- og fedmeforsker Teresa Ajslev, der er ph.d. studerende, beskæftiger sig blandt andet med familiestudier af fedme. Hun mener, at det nye studie er meget interessant.

- Hidtil har man kun troet, at mødrenes adfærd før og under graviditeten var vigtig for børnenes sundhed og sygelighed senere i livet. Men det kan meget vel vise sig, at fædrenes sundhed er lige så vigtig for afkommets fremtidige sundhed, forklarer hun.

Se også: Ny forskning: Gener afgør, om du bliver fed af stegt mad

Teresa Ajslev er dog forsigtig med at drage nogen endelig konklusion ud fra det nye studie.

- Der er stigende belæg for, at faderens adfærd kan betyde ændringer for kodningen af barnets gener og derigennem påvirke risiko for sygdom. Men der er endnu kun meget lidt belæg for dette blandt studier af dyr, og endnu mindre viden fra studier af mennesker, siger hun.

Forskerne skriver, at de har justeret for den indflydelse, som fædrenes forskellige uddannelsesnivau og socialstatus kan have. Men Teresa Ajslev påpeger, at der sagtens kan være andre faktorer, som påvirker resultatet.

- Derfor kan vi ikke på nuværende tidspunkt udtale os om en direkte sammenhæng. Vi kan blot sige, at faderens tidlige start på rygning ser ud til at påvirke drengebørnenes risiko for overvægt, siger Teresa Ajslev.

Se også: Canadisk studie: Strenge forældre får fede børn

Hvorfor det kun er drengebørn af fædre, der startede med at ryge før 11-års alderen, som bliver påvirket, har Teresa Ajslev svært ved at komme med en forklaring på. Hun køber dog ikke de engelske forskeres eget bud, der går på, at man er særlig skrøbelig i denne unge alder.

- Jeg mener ikke, at der generelt er videnskab, der understøtter at gen-udtrykket ændres eller er mere påvirkeligt i en bestemt periode, siger Teresa Ajslev, der heller ikke mener, at man endnu kan forklare, hvorfor piger ikke ser ud til at blive påvirket af fædres tidligere rygning.

0 kommentarer
Vis kommentarer