Kæmpebøde til medicinalfirmaer: Fortalte ikke om kræftrisiko

Medicin mod sukkersyge gav højere risiko for blærekræft - men medicinalfirmaerne bag produktet holdt den livsvigtige viden hemmelig, mener amerikansk domstol

Midlet her har  været solgt i meget begrænset omfang i Danmark, men har den uheldige bivirkning, at man risikerer at få blærekræft af det. (PR-foto)
Midlet her har været solgt i meget begrænset omfang i Danmark, men har den uheldige bivirkning, at man risikerer at få blærekræft af det. (PR-foto)

HJÆLP OS: Er du blevet skadet af medicin? Tip din historie på en mail eller SMS/MMS til 1224 (alm. takst)

To af verdens største medicinalfirmaer skal hoste op med ni milliarder dollars - eller næsten 49 milliarder kroner i bøder og erstatning.

Det har en amerikansk domstol netop afgjort.

De to firmaer Eli Lilly og Takeda har ifølge dommen ansvaret for, at blandt andre den nu tidligere butiksejer Terrence Allen fik blærekræft efter at have brugt diabetesmidlet Actos.

Vagthund Novo-læger afgør din sukkersyge-behandling

Midlet, der også har været solgt i meget begrænset omfang i Danmark, har den uheldige bivirkning, at man risikerer at få blærekræft af det. Midlet er også mistænkt for at give alvorlige hjerteproblemer hos patienterne.

Tidligere leder af godkendelsen af lægemidler i Danmark, Steffen Thirstrup, vurderer over for P1 Morgen, at færre end 500 danskere har brugt midlet. Og af dem er måske en enkelt blevet ramt af blærekræft.

Men den afgørende viden kunne være kommet ud til offentligheden på et meget tidligere tidspunkt, mener domstollen i USA. Hvis ellers medicinalfirmaerne ikke havde holdt sandheden skjult.

Først da de amerikanske sundhedsmyndigheder i 2011 afslørede, at Actos kan give blærekræft, fik læger og dermed patienterne den vigtige viden.

På 22 år har medicinalindustrien i USA indgået forlig for et beløb svarende til mere end 170 milliarder kroner. Polfoto Sundhed Pille-producenter betaler sig fra syge fejl

Indtil nu har der været tre store retssager i USA fra grupper af patienter, der mener, at de har fået kræft af Actos. Alle sagerne har medicinalfirmaerne dog vundet.

Men i sagen om Terrence Allen er juryen helt sikker på, at medicinalfirmaerne førte offentligheden bag lyset. Terrence Allan skal derfor personligt have cirka 1,5 millioner i erstatning.

Der burde også være rigeligt af penge at tage af. Eli Lilly og Takeda har siden 1999 omsat for mere end 16 milliarder dollars på at sælge Actos.

- De vigtigste kriterier er, at man begår de samme ulovligheder igen og igen, og at de har karakter af bedrageri, bestikkelser og andre former for korruption. De ting foretager medicinalindustrien i stor skala, siger Peter Gøtzsche. (PR-foto) Sundhed Professor: Medicinalindustrien laver organiseret kriminalitet

De to medicinalfirmaer afviser dog fortsat ethvert ansvar i sagen. Eli Lilly, der stod for salget af midlet, siger i en udtalelse, at de har sympati med patienterne, men mener ikke, at de har gjort noget forkert.

Og japanske Takeda, der producerede medicinen, siger, at de nu vil gøre alt, hvad der juridisk er muligt for at få dommen annulleret.

Det forventes, at der de kommende år vil blive anlagt nye sager mod de to selskaber fra tusindvis af syge nu tidligere Actos-patienter.

HJÆLP OS: Er du blevet skadet af medicin? Tip din historie på en mail eller SMS/MMS til 1224 (alm. takst)

0 kommentarer
Vis kommentarer