Godkender medicin - får 290 milllioner kroner fra producenterne

Det skal være slut: Lægeforeningens vil forhindre, at Sundhedsstyrelsen fremover modtager millioner af kroner fra lægemiddelindustrien

Næsten halvdelen af Sundhedsstyrelsens budget kommer fra gebyrer betalt af Lægemiddelindustrien. Foto: Sara Skytte
Næsten halvdelen af Sundhedsstyrelsens budget kommer fra gebyrer betalt af Lægemiddelindustrien. Foto: Sara Skytte

Sundhedsstyrelsen modtog sidste år 290 millioner kroner i gebyrer fra lægemiddelindustrien. Det skriver Jyllands-Posten.

Men beløbet, der udgør næsten halvdelen af styrelsens budget, skal ikke længere komme direkte fra industrien, det mener Lægeforeningen.

- Der er tale om gebyrer for det arbejde, som sundhedsmyndighederne skal foretage for at kunne vurdere kvalitet og sikkerhed ved lægemidlerne. Men ikke desto mindre er det uheldigt, at der overhovedet er penge mellem parterne, siger Mads Koch Hansen, formand for Lægeforeningen på foreningens hjemmeside.

Det er meget nemt for landets læger at få lov til at bijobbe for medicinalindustrien. Foto: Sara Skytte/Polfoto Vagthund Lægernes tag-selv-bord

Lægerne mener, at det sender et forkert signal til patienter og borgere, at landets øverste sundhedsmyndighed, som afgør om lægemidler skal godkendes, samtidig modtager penge fra de firmaer, der producerer lægemidlerne.

Lægeforeningen foreslår derfor, at lægemiddelproducenternes gebyrer fremover indbetales til en statslig fond, og at godkendelsesprocessen sættes på finansloven lige som styrelsens andre arbejdsopgaver er det.

- Det vil sikre den nødvendige uafhængighed. Samtidig er det fortsat virksomhederne, der betaler det arbejde, som er nødvendigt for, at deres produkter vil kunne godkendes og tages i brug af patienterne, siger Mads Koch Hansen.

Vagthund Her sætter Novo Nordisk sine fingeraftryk

Sundhedsminister Nick Hækkerup (S) vil gerne diskutere Lægeforeningens forslag. Han understreger dog, at han ingen grund har til at tro, at Sundhedsstyrelsens faglige vurderinger påvirkes af betalingerne fra lægemiddelindustrien.

- Sundhedsstyrelsens arbejde er jo nøje reguleret af lægemiddellovgivningen og ikke af, hvordan styrelsen får finansieret sine udgifter, siger Nick Hækkerup til Jyllands-Posten.

Hos Lægemiddelindustriforeningen er der ingen opbakning til forslaget.

- Jeg har meget svært ved at forstå formålet med forslaget, og jeg kan ikke forstå lægernes bekymring. Det er det samme som at sige, at der foregår noget fordækt, og at en offentlig myndighed ikke kan yde en ydelse, uden at der sker bestikkelse eller noget andet grimt. Den slags sager har vi jo slet ikke set antydningen af, siger foreningens koncernchef Ida Sofie Jensen til Jyllands-Posten.

0 kommentarer
Vis kommentarer