Forsker: Kun få spiser for meget salt

De færreste danskere spiser for meget salt. Det mener en dansk forsker fra Rigshospitalet, som i et nyt studie konkluderer, at vi sagtens kan klare 12 gram om dagen uden at blive syge – og at for lidt salt også kan være skadeligt

(Foto: Mikkel Tariq Khan)
(Foto: Mikkel Tariq Khan)

Selvom myndighederne anbefaler, at vi kun spiser 5-6 gram salt om dagen, kan du faktisk spise dobbelt så meget uden at sætte helbredet på spil.

Sådan konkluderer overlæge Niels Graudal fra Rigshospitalet efter at have gennemgået en lang række studier, der har set på sammenhængen mellem salt og dødelighed.

Det skriver Videnskab.dk, hvor du kan læse, hvor meget salt danskerne gennemsnitligt spiser – og hvordan du regner dit eget saltforbrug ud

- Vi kan se, at langt de fleste mennesker spiser mellem 6 og 12 gram salt om dagen. Og både hvis man spiser mindre eller spiser mere, stiger dødeligheden med 10 eller 15 procent. Det har altså sin berettigelse at bede folk med meget højt saltindtag om at spise mindre salt – men ifølge vores undersøgelse er et indtag på op til 12 gram acceptabelt, siger Niels Graudal.

Fødevarestyrelsen og andre danske forskere er grundlæggende uenige i Niels Graudals konklusion.

Læs også hos Videnskab.dk: Motion virker ikke lige godt på alle

I sit studie har han sammen med kolleger fra bl.a. Bispebjerg Hospital gennemgået 25 befolkningsstudier. I studierne er folk inddelt i grupper efter lavt eller højt saltindtag og så et midterfelt, som har indtaget salt i mængder på mellem 6 og 12 gram om dagen.

I den store midtergruppe var der mindst risiko for at dø for tidligt, viser gennemgangen.

- Den evidens, vi her lægger frem, tyder på, at 95 procent af befolkningen roligt kan spise den mængde salt, de altid har gjort. Kun dem, der spiser rigtigt meget bør sætte deres forbrug ned, mener Niels Graudal.

Læs også hos Videnskab.dk: Frugt og grøntsager er ikke sundt for alle

I samme ombæring foreslår han, at Fødevarestyrelsen genovervejer anbefalingerne til vores anbefalede daglige saltindtag.

- Problemet er, at man har lavet nogle grænser for saltindtag, som ikke er baseret på direkte dokumentation, men på skøn over sammenhængen mellem saltindtagelse og blodtryk og mellem blodtryk og dødelighed. Men der findes også en lang række blodtryksundersøgelser, der ikke er i overensstemmelse med disse skøn.

Læs også hos Videnskab.dk: For lidt salt kan også være usundt

- Vores nye dokumentation er heller ikke perfekt, for vi har ikke lavet forsøg på mennesker, og når man måler på mængden af salt i folks urin eller må spørge dem, hvor meget salt de selv mener at have spist, så giver det noget usikkerhed. Men i det mindste er det langt om længe en form for dokumentation for, at grænsen på 5-6 gram om dagen er for lav, mener Niels Graudal.

I Fødevarestyrelsen ser man lidt anderledes på sagen.

Kontorchef Else Molander oplyser, at styrelsen følger WHO’s retningslinjer, samt de nordiske næringsstofanbefalinger.

Begge vejledninger bygger på et væld af videnskabelige undersøgelser, der ifølge Else Molander samlet set peger i retning af, at det især er godt for hjertepatienter og folk med forhøjet blodtryk at nedsætte saltforbruget, så risikoen for hjertekarsygdomme daler. Læs mere om Fødevarestyrelsens forklaring hos Videnskab.dk

0 kommentarer
Vis kommentarer