Jøder og muslimer kan fortsætte med drenge-omskæringer

Det skal være muligt for en rabbiner at omskære en dreng, hvis blot der er en læge tilstede, lyder det

Jødiske drenge kan fortsat blive omskåret ved deres brit milah, efter at Sundhedsstyrelsen torsdag har lavet en ny vejledning, der gør omskæring af religiøse grunde muligt.

På forhånd forventede man ikke, at styrelsen ville anbefale et forbud mod omskæring af drenge af religiøse grunde.

I vejledningen skriver Sundhedsstyrelsen, at omskæring af drenge er et operativt indgreb og dermed forbeholdt læger.

Dog står der videre, at læger kan gøre brug af medhjælp, så eksempelvis en læge kan være til stede ved en brit milah, når en rabbiner omskærer en dreng.

- Brug af medhjælp ved omskæring af drenge indebærer, at lægen skal være til stede under indgrebet, lyder det.

I Danmark skønnes det, at der foretages op mod 2000 omskæringer af drenge om året af religiøse årsager hos muslimer og jøder.

Det er primært læger, der står for omskæringen af muslimer, mens jødiske drenge omskæres af en rabbiner, hvilket typisk sker, når drengen er 8 dage gammel.

Der har i den seneste tid været en del debat på området, hvor blandt andet læger har kaldt omskæring af religiøse grunde for "lemlæstelse".

Flere politikere og partier i Folketinget er også modstandere af religiøs omskæring af drengebørn, men endnu har ingen ønsket at forbyde skikken direkte.

Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) har tidligere sagt, at hun betragter det som et etisk spørgsmål, og at hun støtter et forbud på længere sigt.

Sidst diskussionen var oppe på dagsorden, afviste daværende sundhedsminister Astrid Krag (SF) at lovgive mod omskæringer af religiøse årsager.

Hvordan kan vi som retssamfund se passivt til, spørger Suzanne Bjerrehuus. (Foto: ANP) Meninger Bjerrehuus: Hallo, politikere - børnene bli'r lemlæstet

0 kommentarer
Vis kommentarer