Minister: Kommuner skal straffes for at sylte de svage

Mette Frederiksen (S) mener, det skal have konsekvenser, når kommunerne laver fejl og sylter alvorligt syge danskere. Kræftens Bekæmpelse opfordrer hende til at gribe ind nu

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) er den minister, der er ansvarlig for en eventuel lovændring (Foto: Rumle Skafte).
Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) er den minister, der er ansvarlig for en eventuel lovændring (Foto: Rumle Skafte).

Det er en god forretning for kommunerne at lave fejl og forsinke sagsbehandlingen. Hvis borgerne klager og får medhold hos ankemyndighederne, så har det nemlig ingen økonomiske konsekvenser.

Som reglerne er i dag, er der flere eksempler på at syge og handicappede danskere på kontanthjælp sættes ulovligt ned i økonomiske ydelser. Når de klager og får medhold i Ankestyrelsen, så straffes de igen. Kompensationen de modtager tæller nemlig som formue, der fremtrækkes i deres fremtidige ydelser. På trods af de har retten på deres side, har de altså tabt igen.

Se også: Enhedslisten: Kommuner må ikke tjene penge på at sylte syge

Borgernes retssikkerhed - eller mangel på samme - er de seneste måneder blevet beskrevet i en artikelserie Ekstra Bladet. Nu har Enhedslisten så fremsat et nyt forslag til en lovændring. Forslaget bliver godt modtaget af beskæftigelseminister Mette Frederiksen (S), der er ansvarlig for en eventule lovændring:

- Jeg synes ikke, kontanthjælpsmodtager skal modregnes i kontanthjælp, hvis man har fået efterbetalt en ydelse på baggrund af, at man har vundet en klagesag i det offentlige. Derfor er jeg glad for, at et flertal af partierne nu ser ud til at bakke op om at få lavet om på det. Så må vi i samarbejde med de samme partier om at finde den fornødne finansiering, skriver Mette Frederiksen (S) til Ekstra Bladet gennem pressetjenesten i Beskæftigelseministeriet.

Ministerens udmelding skaber glæde hos Kræftens Bekæmpelse. Den store patientorganisation oplever ofte, hvordan kræftpatienter snydes for en penge af kommunen.

- Da vi i marts sammen med Dansk Sygeplejerråd og Danske Handicaporganisationer skrev til Mette Frederiksen (S), kom vi med et konkret forslag til, hvordan den urimelige retstilstand kan ændres. Vi er derfor meget glade for, at ministeren nu vil ændre loven, skriver Laila Walther, afdelingschef for patientstøtte i Kræftens Bekæmpelse til Ekstra Bladet.

Se også: KL-formand: Ok, vi kan tjene penge på dårlig sagsbehandling

Laila Walther påpeger, at det er et relativt lille indgreb i loven, der skal til. Det vigtigste for hende er dog, at problemet bliver løst hurtigt:

- Jeg vil dog understrege, at for os er det ikke afgørende, hvordan loven ændres, men at problemet løses, og at det sker hurtigst muligt.

Og så appellerer hun til ministeren om, at lovændringen også kommer til at omfatte de borgere, der er blevet snydt for penge:

- Kræftens Bekæmpelse håber, at ministeren vil lade lovændringen få tilbagevirkende kraft. Det vil betyde, at ingen borgere bliver ramt dobbelt - først af modregningen og siden af, at deres sag er blevet behandlet, før loven blev ændret, skriver Laila Walther.

0 kommentarer
Vis kommentarer