Kaffe ser ud til at hæmme Alzheimers

Resultaterne er meget lovende, siger forsker bag museforsøg, der viser, at koffein svækker den frygtede sygdom

Koffein i form af en hurtig energiindsprøjtning som en kop kaffe kan meget vel have længerevarende effekt end blot at sørge for at holde kaffedrikkeren vågen i perioden efter indtagelsen.

Et nyt studie viser således for første gang, at koffein har en positiv virkning på musehjerners ophobning af det såkaldte tao-protein, som er et af de to primære tegn på Alzheimers.

Alzheimers, der er en af de mest almindelige årsager til demens, rammer som regel midaldrende og ældre, der får nedbrudt deres hukommelse og andre vigtige hjernefunktioner. Der er ikke fundet en kur mod Alzheimers.

Det er tidligere påvist, at koffein kan påvirke sygdommens begyndelse, men den nye undersøgelse går endnu længere.

I det toårige studie behandlede forskere fra Tyskland og Frankrig mus, der var blevet genetisk ændrede til at udvikle tidlige symptomer på Alzheimers.

Musene blev givet en koffein-lignende kemisk forbindelse, der virkede hæmmende på ophobningen af tau-protein.

Sammenlignet med mus, der modtog et placebo, opnåede de behandlede mus signifikant bedre resultater i hukommelsestest, viser de foreløbige resultater, der er offentliggjort i onlineudgaven af den amerikanske videnskabelige publikation Neurobiology of Aging.

Tidligere studier har vist, at koffein har positiv effekt på klumper af det andet protein, der kendetegner Alzheimers - betaamyloid.

Opbygningen af protein afbryder nervecellers kommunikation i hjernen, og det fører til, at de bliver nedbrudt. Men koffein blokerer særlige receptorer i hjernen for et kemikalie, der gør celleaktiviteten i hjernen langsommere og dermed forårsager sløvhed.

- Vi har taget et skridt fremad, siger en af forskerne bag undersøgelsen, professor Christa Müller, fra universitetet i Bonn.

- Resultaterne fra studiet er virkelig lovende og bivirkningerne minimale, fortsætter hun.

Forskerne vil nu foretage flere forsøg og eventuelt iværksætte et klinisk forsøg, hvis resultaterne er gode.

0 kommentarer
Vis kommentarer