Kræftalarm i Norge: Kvinder fik ubrugelig test

Tre norske kvinder har fået kræft, efter en prøve erklærede dem raske - testen er meget udbredt i Danmark

Norske kvinder troede, at de var sikret mod kræft, da de lod sig screene. Men en af de testmetoder, der blev brugt, viser sig nu at være fyldt med fejl. (Foto: Bo Svane)
Norske kvinder troede, at de var sikret mod kræft, da de lod sig screene. Men en af de testmetoder, der blev brugt, viser sig nu at være fyldt med fejl. (Foto: Bo Svane)

HJÆLP OS: Kender du til testen, der viser sig at have fejl? Tip os på mail eller SMS/MMS til 1224 (alm. takst)

En test, der skulle afsløre livsmoderhalskræft hos kvinder, viser sig nu at være fyldt med fejl. Testen er meget udbredt i Danmark.

Ifølge Dagens Medicin i Norge har mindst tre norske kvinder fået kræft, selv om en rutinemæssig screening havde erklæret dem raske. De norske læger, der er stærkt kritiske over for testen, frygter, at flere kvinder kan have kræft, selv om de er testet raske.

Testen, der nu viser sig at give falske resultater, hedder 'PreTect HPV-Proofer' og sælges af det norske firma NorChip AS.

Problemet med firmaets test er ifølge lægerne, at når man kontrollerer kvinderne med testmetoder fra andre producenter, så stiger procentdelen af kvinder med kræft markant.

NORSK POLITIKER: Sagen skal kulegraves

Flere fremtrædende læger i Norge fortæller i øvrigt, at de gennem længere tid forgæves har advaret de norske myndigheder mod testen. Men det er først nu, at der er blevet reageret på den.

- Det er trist at konstatere, at flere kvinder nu har fået kræft, som de ikke kan opereres for, skriver leder af den norske gynækologiske forening, Knud Hordnes, i et klagebrev til det norske Statens Helsesyn.

- De tragiske tilfælde er en konsekvens af, at der findes en helt uforsvarlig praksis, som vi har påpeget gentagne gange over for Helsetilsynet (den norske sundhedsstyrelsen/red.), skriver Knud Hordnes videre.

Dagens Medicin oplyser, at mindst 234 norske kvinder nu skal have en ny celleprøve med en anden testmetode end den fra firmaet NorChip AS.

0 kommentarer
Vis kommentarer