Spis fed mad - og bliv et bedre menneske

En diæt med masser af fedt kan gøre dig mere social og mindre aggressiv. Det viser ny forskning

Arkivfoto: Tariq Mikkel Khan
Arkivfoto: Tariq Mikkel Khan

Mange forbinder nok ordene ’fedt’ og ’kolesterol’ med overvægt, hjertekarsygdomme og usund livsstil, men i den seneste tid har forskere argumenteret, at selv ikke det berygtede mættede fedt er så slemt endda.

Nu viser en ny dansk undersøgelse, at fedt og kolesterol i maden kan gøre én mere social, mindre aggressiv og mindre frygtsom. Det er en adfærd, der forbundet med øget sundhed.

Det skriver Videnskab.dk, hvor du kan læse mere om de nye resultater.

- Selvom undersøgelsen er lavet på grise, så vil dette sandsynligvis også gælde mennesker, da grises fysiologi minder meget om vores. Så det er da helt klart noget, vi skal tage til efterretning. Det, vi nu skal finde ud af, er, hvor meget fedt vi skal spise, før det er optimalt for vores fysiske og psykiske sundhed, siger ph.d. Annika Maria Juul Haagensen fra Institut for Veterinær Sygdomsbiologi ved Københavns Universitet.

Læs også hos Videnskab.dk: Fedt-problem opklaret: Derfor går tyrkisk familie rundt på alle fire

Det er en rimelig antagelse, da tidligere undersøgelser understøtter resultatet, konstaterer Lotte Lauritzen, lektor på Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet.

- Andre undersøgelser lavet på aber og gnavere understøtter, hvad forskerne her finder. Samtidig ved vi, at vores hjerneceller har brug for fedt, for at skabe nye forbindelser og fungere optimalt. For lidt omega-3 fedt påvirker f.eks. det serotonerge system, der er med til at regulere vores humør, så det kan føre til depression og øget angst, siger Lotte Lauritzen. Hun har ikke været med til at lave den danske undersøgelse, men hun forsker selv i de enkelte fedtstoffers betydning for vores krop og adfærd.

Læs også hos Videnskab.dk: Stenalderkost er mere slankende end kostrådene

I undersøgelsen kiggede forskerholdet fra Københavns Universitet på, hvordan 24 grise ændrede deres adfærd alt efter, hvilken kost de fik.

Resultatet viste, at de grise, der havde fået en standardkost, men hvor fedtindholdet var øget, så de fik 42 procent af deres energi fra fedt viste en øget positiv socialadfærd og mindre frygtrelateret adfærd.

- Det er flere mulige forklaringer på, hvorfor vi ser den ændrede adfærd hos grisene, der får mere fedt. En af dem kunne meget vel være, at fedtet og kolesterolet forårsager en øget udskillelse af stoffet serotonin. Den øgede serotonin kan ændre, hvor aggressive, depressive og angstfulde vi er, siger Annika Maria Juul Haagensen.

Andre artikler hos Videnskab.dk:

Bakterier fra babylort gør spegepølsen sundere

Drengebryster er stadig et mysterium

Smør eller margarine – hvad er mest usundt?

0 kommentarer
Vis kommentarer