Sådan overlever du nytårsaften

Få gode råd til at undgå nytårets 9 dummeste fejl

Fyrværkeri er flot at se på - og for mange bliver det mere og mere tiltrækkende, jo fuldere de bliver. Men undå de dummeste fejl nytårsaften, hvis du vil komme levende ind i 2014. (Foto: Thomas Sjørup)
Fyrværkeri er flot at se på - og for mange bliver det mere og mere tiltrækkende, jo fuldere de bliver. Men undå de dummeste fejl nytårsaften, hvis du vil komme levende ind i 2014. (Foto: Thomas Sjørup)

Selvom det næsten lyder banalt at advare om, at fyrværkeri kan være farligt, er det nødvendigt hvert eneste år. Sidste år steg antallet af fyrværkeriskader igen, og når sprutten og iveren tager over, er det ikke fornuften, der styrer raketaffyringen ved midnatstid.

Se også: 23-årig melder sig selv for ulovligt fyrværkerilager

241 danskere måtte sidste år på skadestuen, efter at være kommet galt afsted med fyrværkeri. Af dem var 42 alvorlige skader. Og det er ikke kun Karl Smart, der står med kanonslaget i hånden, der kommer til skade. Det er også tilskuere, der blot er gået ud for at se på de flotte farver på himlen. Ifølge Alka var det sidste år halvdelen af de tilskadekomne kvinder og hver fjerde tilskadekomne mand, der blot havde været tilskuer, mens andre fyrede af.

Forsikringen dækker ikke, hvis du er stiv
Hvis du selv er overkåd og kommer til skade, eller du er fuld og derfor selv er ude om, at du eller andre bliver skadet af nytårsfyrværkeriet, kan du vinke farvel til hjælp fra forsikringen. Så står det nemlig for egen regning at betale for din dumhed.

Se også: Derfor kan vi godt lide et ordentligt nytårsknald

- Du mister retten til erstatning, hvis du har udvist grov uagtsomhed ved affyring af fyrværkeri, eller du har brugt hjemmelavet eller ulovligt fyrværkeri. Du er heller ikke dækket af din forsikring, hvis det viser sig, at du har været beruset, siger Lise Agerley fra Alka.

Skaden skal altså beviseligt være sket som følge af uheld, før forsikringen vil dække. Så har du selv været skyld i, at du eller andre kommer til skade, kan det blive en dyr affære.

Sådan undgår du de ni dummeste fejl til nytå
Alka Forsikring har lavet en liste over de ni dumme-fejl, som du skal undgå, hvis du vil komme godt igennem nytåret - eller være sikker på, at forsikringen dækker, hvis du ikke gør.

1. Du bruger ulovligt fyrværkeri!
Køb eller lav aldrig ulovligt fyrværkeri, da det ofte er af meget dårlig kvalitet og kan eksplodere i ansigtet på dig.

2. Du bruger hånden som raketholder!

Se også: To ud af tre fyrværkeriofre er under 25 år

3. Du bærer ikke beskyttelsesbriller!

4. Du kaster med fyrværkeri!
Du kan risikere at skade både mennesker og dyr med voldsomme brandsår, der kan give varige mén.

5. Du går tilbage til en fuser!
Lad den ligge – og sørg senere for at den bliver fjernet, så andre ikke risikerer at komme til skade.

6. Du lader håret flagre!

7. Du går i letantændeligt tøj!
Tjek om dit tøj er lavet af letantændelige materialer, som fx. syntetisk- og fleecestof, så er der større risiko for brandskader på kroppen, hvis der går ild i det.

8. Du bruger dine lommer til opbevaring af fyrværkeri!

9. Du er for fuld!
Hvis du er for fuld, når du har med fyrværkeri at gøre, kan du være til fare for dig selv og andre. Og forsikringen dækker ikke, hvis du laver skader på dig selv eller andre i en ordentlig champagnebrandert.Politiet har også lavet en kort video, der minder om de værste farer, når du skal knalde nytåret ind. Se den herVil du være sikker på, at du har den rigtige dækning? Så indhent forsikringstilbud hos findforsikring.dk her

0 kommentarer
Vis kommentarer