Kom godt ud af din nytårsbrandert

Du kan både forberede dig, før du hælder den første sprut ned, og reparere dine tømmermænd dagen derpå - få seks gode råd til at tøjle ubehagen

Der er risiko for, at du vågner sådan her i morgen. Men her får du seks ode råd til at komme ind i det nye år uden for mange tømmermænd. (Foto: Ekstra Bladet)
Der er risiko for, at du vågner sådan her i morgen. Men her får du seks ode råd til at komme ind i det nye år uden for mange tømmermænd. (Foto: Ekstra Bladet)

Du tænker måske ikke over det, før du vågner i morgen engang - men så forbander du dig selv over ikke at have tænkt på det før. Så ligger du med onde tømmermænd og kan dårligt slæbe dig ud til køleskabet for at konstatere, at du har glemt at købe cola.

Med den gode forberedelse og den rigtige viden til, hvordan du skal behandle din krop efter en lang og våd nytårsfest, kan du spare dig selv for de værste tømmermænd.

Daily Mail har givet 6 gode råd til, hvordan du kan slippe nogenlunde hel ind i det nye år.

Sundhed Sådan helbreder du dine tømmermænd

Undgå bobler
Drinks med bobler - hvad enten de er fra sodavand og champagne - kan gøre din brandert værre. Og dine tømmermænd endnu mere onde. En undersøgelse fra University of Surrey i 2001 viste, at folk, der drak champagne med bobler fik 0,54 milligram alkohol pr milliliter blod, mens dem, der drak en flad champagne kun havde 0,34 mg alkohol pr ml blod.

Bobler sætter formentlig farten op på alkoholen, så den hurtigere drøner ud i blodet.

- Det gælder alle drinks med bobler - også øl. Det giver ikke i sig selv værre tømmermænd, men det gør dig hurtigere fuld, og derved risikerer du at drikke mere. Og så får du værre tæmmermænd, siger Dr Emma Derbyshire, der er ernæringsekspert ved Manchester Metropolitan University.

Se også: Her kan du pleje dine tømmermænd

Gå efter de lyse drinks
Eksperter bekræfter, at nogle drinks giver værre tømmermænd end andre - og at farven kan give et praj om, hvor dårligt du har det morgenen efter at have drukket det.

Tømmermænd er ofte forbundet med dehydrering, ligesom mængden af konserveringsmidler i drikken spiller ind på graden af tømmermænd.

- Visse former for alkohol indeholder kemikalier, der er fremkommet under gæringen. Det er med til at give både farve og smag. Jo mørkere alkohol, jo højere indhold af kemikalier. Og disse menes at bidrage til hovedpine og tømmermænd, selvom det ikke er klart hvorfor, siger Dr. Derbyshire.

Se også: Tømmermændskure: Hvad er myter og hvad virker?

En amerikansk undersøgelse har desuden afsløret, at whiskey gav værre tømmermænd end vodka.

Fyld maven - med kartoffelmos
De fleste ved (måske af bitter erfaring), at det er en dårlig idé at drikke sig en kæp i øret på tom mave. Maden sænker alkoholens hastighed ud i systemet, og du bliver ikke lige så hurtigt fuld og får ikke så mange tømmermænd dagen efter, hvis du indtager et godt måltid, før du tager den første sjus.

Men der er forskel på, hvad du spiser, og hvor godt det beskytter din krop mod alkoholen.

- Hvis du spiser fed mad, før du drikker alkohol, bremser det tolvfingertarmens arbejde med at transportere alkoholen ud i dit system. Du optager alkoholen i et langsommere tempo, og derfor vil dine tømmermænd blive mildere, siger Dr. Nick Read til Daily Mail.

Se også: Derfor får du blackout af sprut

Gode råd om hvilke madvarer, der lægger den bedste bund for alkoholen, varierer fra kultur til kultur. Nogle steder drikker man olivenolie for at give tarmen fedt at arbejde med, mens det andre steder bruges at spise kartoffelmos - med godt med smør i.

- Det er fedtet i smør, der er det vigtige her, siger Nick Read.

Drik øl før vin - aldrig omvendt
Hvis du ved, at både øl og vin vil indgå i aftenens indtag, kan du hjælpe dig selv ved at kende den bedste rækkefølge.

Der findes ingen kendte videnskabelige beviser, men der findes mange teorier om, hvorfor øl bør indtages før vin - og ikke omvendt. Én teori er, at øl har et højere vandindhold end vin, og at du helt enkelt får mere væske ind sammen med det vanddrivende alkohol.

- Mange drikker mest, når de starter med at drikke, fordi de er tørstige. Og så bliver du mindre dehydreret af at drikke større mængder øl end vin, siger Dr Derbyshire. Hun anbefaler dog, at man slukker tørsten i vand, før man begynder at drikke øl eller vin.

Pas på med piller
Det er fristende at kyle et par hovedpinepiller ned med en slurk cola, når man endelig får kæmpet sig ud af sengen dagen derpå. Og selvom det måske tager den værste hovedpine, kan det gøre dit ubehag værre.

Nogle af os bliver liderlige, når vi har tømmermænd. Det er alkoholens skyld, mener læge. (Foto: Colourbox) Sundhed Derfor bliver du liderlig, når du har tømmermænd

- Når du drikker alkohol, kan du skabe en betændelsestilstand i din mave, der blandt andet forstyrrer din fordøjelse. Nogle smertestillende vil gøre den tilstand endnu værre og give dig mavepine eller kvalme, forklarer Dr. Jarvis, der er medicinsk rådgiver i velgørenhedsforeningen Drinkaware.

Så selvom pillerne tager smerterne i hovedet, skal du afgøre, om maven kan tåle en pille.

Drik, før du går i seng
Fordi alkoholen fordriver væske fra kroppen og dehydrerer dig, er det en god idé at drikke noget - uden alkohol i - før du kaster dig i sengen. De fleste mener, at vand er godt, men ekspert i migræne Andy Dowson anbefaler at drikke et stort glas mælk.

Se også: 10 skrøner om tømmermænd

- Mælk bekæmper flere af de symptomer, som tømmermænd giver dig. Udover dehydrering giver alkohol netop også et lavt blodsukker. Og begge dele kan udløse hovedpine. Så hvis din mave kan holde til det, så drik et glas mælk, før du går i seng. Det vil hjælpe på begge dele, siger han.

Derudover er mælk med til at standse nyrernes arbejde, og derfor kan det spare dig for et par ture på toilettet, mens du prøver at sove din brandert ud. Desuden kan mælk, der er basisk, hjælpe din mave tilbage i balance efter aftenens indtag af syre i de mange drinks.

0 kommentarer
Vis kommentarer