Formand for svineproducenter: 'Halekupering som at klippe negle'

Fødevareminister Dan Jørgensen er stærkt forundret over, at formanden for Danske Svineproducenter, Henrik Mortensen, sidestiller halekupering af små grise med negleklipning

- Halekupering er et meget lille indgreb på linje med at klippe negle.

Sådan lød det fra formanden for Danske Svineproducenter, Henrik Mortensen, der i formiddags deltog i en debat med chefkonsulent og dyrlæge Birgitte Dam fra Dyrenes Beskyttelse i DR2 Morgen.

Anledningen til debatten er dokumentaren 'Det store svinerige', der bliver sendt på DR1 torsdag aften kl. 20.30, og som sætter fokus på de ekstreme produktionsmetoder i et erhverv, der årligt eksporterer for milliarder af kroner.

Dan Jørgensen: Døde "øko-svin" er et stort problemDan Jørgensen: Døde "øko-svin" er et stort problem

Tidligere i DR2 Morgen deltog fødevareminister Dan Jørgensen (S) i debatten om grisenes kår, og han er træt af, at svineproducenternes formand sidestiller halekupering med negleklipning.

- Jeg er meget forundret, når mine eksperter i Fødevarestyrelsen siger, at sammenligningen slet ikke holder. Jeg er ærgerlig over, at formanden for Danske Svineproducenter misinformerer på den her måde, siger Dan Jørgensen til Ekstra Bladet.

Ekspert er uenig
Dan Jørgensen henviser blandt andet til en vurdering fra dyrlæge og ph.d. i veterinærmedicin Dorte Schrøder-Petersen fra Fødevarestyrelsen.

Hun oplyser, at forskning stik modsat Henrik Mortensens opfattelse peger på, at halekupering volder smågrisene smerte.

Smågrise kastreres uden bedøvelse

'Problemet med halekupering er, at den volder den enkelte gris smerte. Smerten i forbindelse med halekupering opstår ved overklipning af perifere nerver i halespidsen, ligesom kupering efterfølgende kan give smerter og øge følsomheden i halestumpen', hedder det i Dorte Schrøder-Petersens vurdering, som Ekstra Bladet har fået indsigt i.

Svineriet fortsætter

I formiddagens debatprogram fortæller Henrik Mortensen, at kuperingen finder sted for at undgå, at grisene senere tildeler hinanden smertefulde halebid, når de keder sig.

Dan Jørgensen anerkender, at kuperingen foregår præventivt, men han mener, der findes alternative løsninger, som kan hjælpe griseproducenterne med at undgå, at grisene bider hinanden i halerne.

Svineproducenter fastholder
Over for Ekstra Bladet fastholder Henrik Mortensen, at smågrise ikke kan mærke forskel på halekupering og negleklipning.

- Jeg prøvede at give et billede på, at man, når man kuperer en lille gris, kan gøre det, mens den patter ved moren, uden at den holder op med at die. Og på samme måde kan man sige, at man kan klippe negle, mens man spiser, uden at man behøver at holde op med det, forklarer Henrik Mortensen.

Dyrevelfærdskød er rent fup

Men kan du konstatere ved øjemål, om en gris føler smerte eller ej?

- Der er mig bekendt ikke noget, der kan måle smerte. Men jeg kan bare konstatere, at smerten må være overkommelig, når nu man kan kupere halen, uden at grisen holder op med at die, hvis den er i gang med det.

Hvad for et indtryk gør det på dig, når en dyrlægefaglig ekspert i Fødevarestyrelsen siger det stik modsatte?

- Jeg har selv halekuperet mange grise, og man kan gøre det, som jeg prøvede på at beskrive, uden at grisen holder op med at spise, hvis det er det, den er i gang med. Jeg siger ikke, at dyrlægen ikke har ret, men jeg kommer med et billede ud fra mine egne observationer.

Ikke er stort indgreb
Det lyder på mig som anekdotisk bevisførelse, når du siger, at fordi du har oplevet et, så betyder forskningen ikke noget.

- Jeg har på intet tidspunkt sagt, at forskningen ikke betyder noget. Jeg har bare sagt, at min egen oplevelse kan være, at hvis en gris får halen kuperet, så spiser den videre, hvis det var det, den var ved. Det kan man gøre. Det har jeg set med mine egne øjne.

Men er det ikke vigtigt at få nogle folk med en dyrlægefaglig ekspertise ind over, i stedet for du bare siger, at fordi du har oplevet det sådan, så er det fint nok?

- Jo, hun har jo fortalt dig, at det er hendes faglige viden. Jeg prøver bare at komme med et billede på, at det tilsyneladende ikke er et større indgreb.

Smågrise kastreres uden bedøvelse

Hvis eksperterne nu kan fremlægge beviser for, at grisene rent faktisk oplever smerter, er det så noget, der kan få dig til at ændre holdning?

- Jeg skal ikke ændre min holdning lige umiddelbart. Jeg ved, hvorfor vi gør det, og at det er et indgreb, der er nødvendigt for at grisen ikke skal opleve voldsomme og unødvendige smerter efterfølgende.

Du kan se formiddagens debat med formanden for Danske Svineproducenter og Dyrenes Beskyttelse her.

DR Dokumentaren 'Det store svinerige' bliver sendt på DR1 i aften 20.30.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Claus Jessen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen