Sådan lokkes fodboldfans til at droppe øl og dyrke motion

Hundredvis af overvægtige fodboldfans fandt motivationen og tabte sig i gennemsnit 5 kilo på et år. Enkelte tabte sig hele 15 kilo - alt sammen fordi de fik adgang til træningsfaciliteterne ved deres højtelskede fodboldklubber

FOTO: Winther Mads
FOTO: Winther Mads

Hvordan bliver lidenskabelige fodboldsupportere fra Skotland motiveret til at træne?

Det er ikke en gruppe, som umiddelbart er kendt for at praktisere spinning og bikram yoga.

Det er nok snarere pub-besøg og fodbold fra sidelinjen med nogle øl og friterede snacks ved hånden, der er i højsædet for de passionerede fodboldfans.

Løsningen ser ud til at være at invitere supporterne til at træne i anlægget ved fodboldklubben, som de elsker af hele deres hjerte, skriver forskning.no ifølge Videnskab.dk.

Ifølge to studier, i henholdsvis The Lancet og BMC Public Health, betyder dette løsningsforslag både flere ja'er til træningsprogrammer og lavere cifre på badevægten for de fleste.

Læs også hos Videnskab.dk: Fodboldkamp set fra boldens vinkel

- Supportere elsker at bruge tid ved klubbens faciliteter og dele af anlægget, som de ikke normalt har adgang til. Og de sætter pris på at blive motiveret, trænet og oplyst om træning og kost af klubmidlerne. En sådan model har virkelig potentiale,« siger Kate Hunt, der er professor ved University of Glasgow.

De fleste skotske topklubber har et træningsprogram for fans i klubben, The Football Fans in Training Programme (FFIT), som har været oppe og køre siden 2011.

Tiltaget for at få tribunetilskuere i bedre form er ikke blot populært - det har også en målbar effekt, viser forskere fra University of Glasgow i Lancet-studiet.

Læs også hos Videnskab.dk: Halvér din træning og kom i bedre form

De har gennemført et randomiseret kontrolleret forsøg af effekten af FFIT.

- Efter 12 måneder var der i gennemsnit en forskel på 4,9 kilo på mænd, der deltog i træningsprogrammet og mændene i kontrolgruppen,« oplyser professor Sally Wyke i en pressemeddelelse fra det skotske universitet.

I alt har 747 tilhængere af forskellige topklubber i Skotland deltaget i studierne.

Andre artikler hos Videnskab.dk:

Stenalderkost er mere slankende end kostrådene

Hold dig sund: Drik tre glas øl om dagen

Forskere: Fingre afslører længden på penis

0 kommentarer
Vis kommentarer